Slovenija
7194 ogledov

Konec sramote v Bohinju? Kriptomilijonar kupil štiri hotele.

Bohinj
1/2
Damian Merlak, ki je konec lanskega leta s prodajo ene od največjih kriptomenjalnic na svetu Bitstamp zaslužil več kot 100 milijonov evrov, je kupil hotel Zlatorog, hotel Bohinj, aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel, poroča spletni portal Siol. Merlak je za STA dodal, da je hotele kupil z namenom prenove in ponovnega zagona.

Kot je za STA pojasnil Merlak, njegova ekipa že aktivno dela na projektu. Tisti hoteli, v katerih delujejo najemniki, bodo tako delovali še naprej. "Druge bomo po prenovi upravljali sami," je napovedal Merlak in izpostavil, da bo največji zalogaj zagotovo projekt Zlatorog, ki je v izjemno slabem stanju, poleg tega pa je tudi arhitekturno neprimeren za leto 2019.

Merlak je hotele kupil od podjetnika Zmaga Pačnika in njegove družine. Gre za večinoma propadajoče apartmajske in hotelske objekte na odličnih lokacijah ob Bohinjskem jezeru, ki so že leta potrebni obnove.

Hoteli v katastrofalnem stanju

Bohinjski hoteli (na fotografiji hotel Zlatorog), ki so v lasti družine Pačnik, | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Najbolj kritične so razmere v hotelu Zlatorog (zgornja fotografija je izpred let, ko je še deloval). Pred nekaj leti se je podrl strop pri bazenu, v vmesnem obdobju pa so tatovi iz njega pobrali vse, kar je še bilo vrednega. Podobna naj bi bila usoda aparthotela Bohinj.

V hotelu Zlatorog, ki stoji nad Bohinjskim jezerom in je obdan z gozdovi, je 43 sob, zaprt pa je od leta 2011, ko ga je zapustil zadnji najemnik. V hotelu Bohinj, ki stoji v neposredni bližini jezera, je 20 sob in 34 suit. Aparthotel Bohinj, ki stoji v bohinjski vasici Stara Fužina, ima 27 apartmajev. Ski hotel Vogel, ki stoji ob zgornji postaji vzpenjače na Vogel, neposredno ob smučišču, pa ima 28 sob.

Koliko je Merlak plačal za hotele, zaenkrat ni znano. Družina Pačnik je leta 2016 za hotele pričakovala 15 milijonov evrov. Največ, okoli sedem milijonov evrov, je želela ravno za uničeni hotel Zlatorog, ki leži na idilični lokaciji ob Bohinjskem jezeru.

Hoteli v Bohinju so nekdaj spadali pod okrilje podjetja Alpinum, ki ga je država leta 2002 poceni prodala družini Pačnik. Toda nobenega od hotelov ni upravljala, temveč jih je dajala v podnajem, hkrati kot lastnica vanje skoraj ni vlagala.

Ne gre za prvo Merlakovo naložbo v Bohinju, leta 2016 je kupil apartmaje Tuba, ki stojijo ob zahodnem bregu jezera, blizu slapa Savica. Že pred tem se je skupaj z nekdanjim partnerjem v Bitstampu Nejcem Kodričem lotil vlaganja v poljedelstvo in rejo živine. Kupil je goveje farme v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju, ki so imele 1300 glav živine. Postal je tudi lastnik veterinarske ambulante. Za farmo krav mlekaric zdaj išče novega lastnika, poroča spletni portal Siol.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • praufo 16:08 08.marec 2019.

  kupil je že kupil hotel, saj je moral nekam vtaknit tiste milijone, ampak sedaj bo treba še vse prenovit, pa kader, vodstvo, pa organizacija dela, pa načrti, marketing, turizem ... juhuhu dela, ampak vse skupaj pa kupljeno brez dela, torej ...prikaži večj kakšen odnos ima lastnik potem do vsega tega, da ne bo vse skupaj na koncu tako kot pr hostarju

 • Avatar Leon
  Leon 15:06 08.marec 2019.

  Virtualni denar za nepremičnine .....kaj pa izvor premoženja in dokazovanje ? To bo še problem .

 • Skipi 12:20 08.marec 2019.

  Pa naj še kdo reče da bitcoin ni dober za slovence.