Slovenija
18440 ogledov

Konec suhega vremena, takšne so možnosti za sneg

Sneg
Po skoraj pomladnem vemenu sledi nova ohladitev.

Vremenoslovci za danes napovedujejo delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo, sprva bodo še možne posamezne plohe. "Pihal bo severni do severozahodni veter," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 11 stopinj Celzija."

Jutri bo sončno. "Do popoldneva bo na severu še pihal severni veter, ki bo izrazitejši pod Karavankami," napovedujejo pri Arsu. "Popoldne bo spet zapihal šibak jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 2 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija."

V sredo več oblačnosti

V sredo čez dan bo na Primorskem in Notranjskem oblačnost naraščala, drugje bo še dokaj jasno. "Pihal bo jugozahodni veter," pišejo pri Arsu. "V četrtek bo na zahodu in v osrednjem delu države večinoma oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Na vzhodu bo lahko še nekaj sonca, pihal bo jugozahodnik."

Nad Atlantikom je območje visokega zračnega tlaka, ki sega tudi nad zahodno Evropo. "Nad severno Evropo in osrednjim Sredozemljem se nahajata ciklonski središči," razlagajo pri Arsu. "Naše kraje je prešla oslabljena hladna fronta, za njo s severozahodnim vetrom v višinah doteka hladnejši in bolj suh zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od 17. do 22. januarja 2019 bo nad zahodnim in severnim Sredozemljem se bo od četrtka do konca obdobja nahajalo območje nizkega zračnega tlaka. "V višinah bo pihal sprva jugozahodni veter, od sobote naprej pa bo veter obrnil na vzhodno smer," pišejo pri Arsu. "V ponedeljek nas bo od zahoda predvidoma dosegla nova višinska dolina s hladnim zrakom."

V četrtek in petek padavine

V četrtek in petek bo na zahodu, jugu in v osrednji Sloveniji oblačno, občasno bo rahlo deževalo. "Na severovzhodu bo suho z nekaj sonca," še napoveduejjo pri Arsu. "Od sobote do torka pričakujemo oblačno vreme, verjetnost za padavine v obliki snega je srednje velika. Postopno se bo ohladilo. Na Primorskem bo pihala burja."

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da se po skupinskih izračunih končuje obdobje suhega vremena. "Ob koncu naslednjega tedna nas bo prešla vremenska fronta, za njo pa bo iz Arktike začel pritekati mrzel polarni zrak," pišejo pri Ciklon.si. "Ciklonsko območje bo vztrajalo po skupinskih izračunih dalj časa in v zadnji dekadi nas čaka precej spremenljivo obdobje z občasnimi padavinami."

Možnosti za sneg so 50:50

Dodaja, da je še prekmalu, da bi lahko govorili, ali bo snežilo do nižin ali ne. "Še pred tem, v ponedeljek in torek, pa bomo dobili skoraj pomladno vreme s precej vetrovnim vremenom in karavanškim fenom," pišejo pri vremenskem portalu. "V sredo bomo že pod vplivom poslabšanja vremena, zapihal bo jugozahodni veter. Za noč na petek so zaenkrat možnosti 50:50, da bi se meja sneženja v notranjosti spustila do nižin."

Veliko padavin ne pričakujejo, saj bodo vetrovi v višinah bodo zelo šibki. Več padavin bo po napovedi Ciklon.si v južni polovici Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.