Slovenija
78 ogledov

Konec švinglanja z urami

Simon Vrhunec Anže Petkovšek
UKC Ljubljana. Prihodi in odhodi osem tisoč zaposlenih se bodo končno zapisovali elektronsko. Odziv. "Meni bi bilo nerodno," pravi dr. Žiberna, ki je to v novogoriški bolnišnici uvedel pred 11 leti.

"Evidence prisotnosti se vodijo ročno, pri čemer za obračun plač skrbi veliko operaterjev." Tako je "obstoječe stanje" v največji slovenski bolnišnici – Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ki ima osem tisoč zaposlenih – opisano v razpisni dokumentaciji za uvedbo elektronskega beleženja prihodov in odhodov zaposlenih.

Elektronsko evidentiranje imajo le pediatrična, nevrološka in ginekološka klinika, pa centralna lekarna, klinični oddelek za kirurgijo srca in tehnične službe. Ker so jih dobavljali trije dobavitelji, ti sistemi med seboj "niso povezani in nimajo povezave z obstoječim informacijskim sistemom".

Simon Vrhunec, ki je avgusta 2009 prevzel vodenje UKC Ljubljana, je že za leto 2010 napovedal uvedbo "avtomatičnega elektronskega beleženja delovnega časa". Maja 2010, ko smo razkrili, da imajo nekateri v UKC zaposleni zdravniki tudi svoja podjetja in da z njimi zaslužijo tudi po milijon evrov, so nam iz UKC vnovič zagotavljali, da priprave na javni razpis za sistem elektronskega beleženja delovnega časa "že tečejo". Tak sistem bi namreč precej otežil, da bi zdravniki kar med delovnim časom hkrati delali še drugje.

Maja pa bo "štempljanje" v UKC po vseh zapletih z razpisi vendarle zaživelo.

Mentor kar Vrhunec

Kranjsko podjetje Četrta pot, ki je bilo izbrano na razpisu, je v drugi polovici decembra lani že podpisalo pogodbo. V tem trenutku se s projektom še ukvarja "projektna skupina" pod vodstvom Tomaža Rusimoviča (v UKC vodi službo za razvoj poslovno informacijskega sistema), ki pripravlja načrt izvedbe projekta. Iz UKC pa zagotavljajo, da bo namestitev 40 naprav (registratorjev) za e-beleženje prihodov in odhodov končana v štirih mesecih od podpisa pogodbe. Kot “mentor projekta” nad vsem bdi celo šef UKC Vrhunec.

Deset let prepozni

Splošna bolnišnica Šempeter je tak sistem uvedla že pred 11 leti. "Pred tem se je tudi pri nas delovni čas beležil čez palec in pred plačami se je to pogledalo in malo polikalo," slikovito opiše Darko Žiberna, takratni direktor omenjene bolnišnice.

Preseneča ga, da tega sistema niso nato takoj uvedle vse preostale bolnišnice. "UKC zamuja vsaj deset let, kar meče senco na tamkajšnji menedžment. Meni bi bilo na njihovem mestu nerodno," je kritičen do Vrhunca.

Konec zlorab sistema

Pravi, da se pa povsod, kjer ni nadzora, najde nekaj takih, ki si pišejo več ur, kot jih oddelajo, ali pa predčasno pobegnejo domov in računajo, da tega ne bo nihče opazil, najpogostejše zlorabe delovnega časa opiše Žiberna. Dodaja, da če bi imel mandat, da presoja nekega direktorja, bi ga presojal po tem, ali je v svoji bolnišnici sposoben narediti red. "Direktor, ki ne upa uvesti evidentiranja prihodov in odhodov, si ne upa še marsičesa drugega,” meni. “Ostaniva tokrat pri tem," pa odgovori na vprašanje, česa torej si Vrhunec potemtakem še ni upal, pa bi moral, da bi v UKC nastal red.

Komentarjev 5
  • joza50 10:44 06.februar 2012.

    To evidintiranje bo zopet metanje peska v oči....! In bo veljalo za vse razen za zdravnike in vodstvo ne!!!Za te v UKC-LJ ni pravil! Delajo kar hočejo in kolikor hočejo! Če sploh delajo! Če pa že bodo v službi, ...prikaži več jih bo polno po lokalčkih v UKC-ju(nekje bo treba ure not prnest).Tukaj delajo predvsem specializantje... ostali lepo doma počivajo in si beležijo strokovni nadzor, ki ga v resnici nikoli ni in imajo na koncu polne ure dela!!!! Halo!Sistemi za beleženje prihodov in odhodo pa seveda omogočajo naknadno popravljanje vnosov ur, kar bo nekomu dalo precej dela :))In kaj bo naredil direktor Vrhunec, ko ne bodo pravočasno prihajali na delo zdravniki, kot so: dr. Geršak, Miloševič, Ardebili, Macura,.... NIČ lepo jim bo stisnil roko in zaželel lep dan, tako kot dosedaj.Torej, zakaj nabavljati ta sistem?

  • Marko Slovenia 02:38 06.februar 2012.

    ŽALOSTNO (kradejo, ampak pri nas je to že vkoreninjeno, nekaj vsakdanjega, češ: se je znajdu)

  • BenX 22:19 05.februar 2012.

    res je. ampak, če ened in drugi vesta, da zaradi tega lahko izgubita službo... ;) jaz si nebi upal (mamo v službi enako evidentiranje prisotnosti in tudi če grem privat ven za 5min se teh 5 min odštemplam, ker se ...prikaži več ni vredno zajebavat). če sistem ne predvideva sankcij, pol je itak vseeno.