Slovenija
5559 ogledov

Konec tedna bi lahko videli prve snežinke

sneg Nova Gorica Žurnal24
V torek se začne meteorološka zima, ki bo očitno svoje poslanstvo vzela resno.

Sušno obdobje, ki je zaznamovalo večji del novembra, se bo, kot kaže, končalo. "Počasi se prebuja atlantski tip vremena, ki bo prinesel zlasti nad južno polovico Evrope večjo količino padavin. Mesec december bi bil nasprotje suhemu novembru, kajti nad Severno Evropo se že dolgo časa kaže obsežen anticiklon, od vzhoda pa bo pri tleh pritekal mrzel in razmeroma vlažen zrak," napovedujejo pri vremenskem portalu Ciklon.si.

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo temperaturno inverzijo, kar pomeni, da bo v gorah topleje kot po nižinah. "Po nižinah se bodo izmenjevala obdobja z nizko oblačnostjo in obdobja  sončnim vremenom. Ob koncu tedna pa se obeta sprememba, od severovzhoda se nam bo močno približalo višinsko jedro hladnega zraka, vsak izračun ga kaže na drugačnem mestu. V soboto kaže na pretežno oblačno in večinoma suho vreme, zvečer pa kaže, da bi lahko po GFS12Z začelo od juga rahlo deževati, kar bi se lahko hitro spremenilo v rahlo sneženje, kajti od severovzhoda bo v višinah začel pritekati občutno hladnejši zrak. Sneženje bi potem čez dan predvidoma ponehalo," pravijo o obetih za ta konec tedna. "Evropski model kaže na zimsko nedeljsko jutro. Ohladitev v 24 urah okoli 10 °C na 850mb!"

Začetek meteorološke zime bo precej zimski, saj bodo temperature precej zimske. Že v začetku prihodnjega tedna lahko pričakujemo nove padavine, izključeno ni niti sneženje. Naslednji četrtek bi tako lahko dočakali kar obilne padavine. 

Potek vremena v naslednjih dneh in tednih bo precej negotov. Verjetno pa se bo končalo tole sušno obdobje, ki je trajalo...

Posted by ciklon.si /srednjeročna napoved on Wednesday, November 25, 2020

Da obstaja možnost snežnih padavin konec tedna in tudi prihodnji teden, pritrjuje tudi prognostik na agenciji za okolje Blaž Šter. Ob tem pa dodaja, da ne gre za napoved resnega sneženja. 

 

zmrzal | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Prihodnji teden ohladitev in padavine

Agencija za okolje za jutri napoveduje delno jasno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne še megleno. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 6 do 12, na severovzhodu okoli 4 °C.

Po dokaj jasnem ponedeljku bosta sledila oblačna torek in sreda. V drugi polovici tedna se bo verjetnost za padavine in ohladitev povečala. Na Primorskem bo občasno delno jasno, pihala bo šibka burja. Jutranje temperature bodo malo pod 0, najvišje dnevne pa v notranjosti Slovenije do 5, na Primorskem pa do 10 °C.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.