Slovenija
21 ogledov

Konec tedna ni za muzej

Muzej Nik Rovan
Zaprto. Muzeji s turistom neprivlačnimi poletnimi odpiralnimi časi.

"Ne vem, pravzaprav vam ne znam odgovoriti," pravi Breda Krašna, direktorica koprskega pokrajinskega muzeja. Vprašali smo jo namreč, komu je pravzaprav namenjen urnik, po katerem je ustanova odprta, in zakaj ga ob koncih tedna ne spremenijo.

Pokrajinski muzej, ki je včasih spadal med najmanj obiskane tovrstne ustanove v državi, je zaprt ob ponedeljkih, ob koncih tedna, ko imajo ljudje največ prostega časa, pa si je razstave mogoče ogledati od 9. do 13. ure. Enodnevni turisti, ki jih je v Kopru ob koncih tedna vse več, bi torej po tem, ko se po več urah vožnje v koloni le pripeljejo do obale, morali najprej pohiteti v muzej, da bi ga še ulovili odprtega.

Zasebniki podjetnejši

Se pa je na cerkveni stolp ob stolnici mogoče povzpeti do 19. ure. Tako podjetno je ljubljansko zasebno podjetje RR&CO, ki mu je koprska občina zvonik v vzdrževanje in upravljanje zaupala leta 2003. "Na sezono nas obišče okoli pet tisoč ljudi; za turiste je vstopnina tri evre, za otroke in domačine pa dva. Urnik smo prilagodili obiskovalcem; poleti bomo odprti vsak dan, urnik pa bo deljen, saj poleti v vročini in času kosila obiskovalcev praviloma ni veliko," je pojasnil Bojan Lipovac.

Ni denarja za nedelje

V Mariboru, ki je to leto evropska prestolnica kulture, pa v nedeljo ne dela Muzej narodne osvoboditve Maribor. "Ker nimamo dovolj sredstev, si ne moremo privoščiti, da bi imeli muzej odprt tudi v nedeljo. Če pa je kakšna skupina najavljena zunaj delovnega časa, jo sprejmemo," je za Žurnal24 povedala Aleksandra Berberih Slana, direktorica muzeja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.