Slovenija
27 ogledov

Konec tedna sončen in topel

Čez dan nas bo grelo sonce, ponoči pa topla oblačila. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Po deževnih dneh bo končno spet posijalo sonce. Konec tedna bodo zaznamovale tudi višje temperature, ki bodo segle vse do 18 stopinj nad ničlo. Sneg bo še nekaj časa le domena visokogorja.

"V vzhodnem delu Slovenije bo v naslednjih dneh prevladovalo sončno vreme, pihal bo okrepljen jugozahodnik. V zahodni in srednji Sloveniji bo pretežno oblačno. V nedeljo je možno občasno rosenje, pa še to bolj v hribovitih krajih. Temperature bodo na vzhodu segle tudi do 18 stopinj na ničlo. Najtopleje bo predvsem v soboto, nedeljo in ponedeljek," pravi Andrej Velkavrh, dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso).

Več o vremenu si preberite na VREME.NET.

"V torek in sredo bo veter oslabel, suho bo. Nekoliko večja bo le temperaturna razlika med dnevom in nočjo. Nekaj malega dežja se pričakuje od srede naprej," dodaja.

Nevarnost snežnih plazov
Meteorolog pravi, da je zadnje dni v visokogorju Julijskih Alp zapadlo čez meter novega snega, v Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah pa je snežna odeja debela okoli pol metra. "Ker je bilo veliko vetra, so nastali zameti, ki predstavljajo nevarnost proženja snežnih plazov," poudarja Velkavrh. Planinci naj se zato v gore podajo izključno z zimsko opremo, na izpostavljenih mestih pa priporočamo posebno previdnost.

Toplo vreme pregnalo sneg
"Do zdaj smo imeli razmeroma hladno jesen, zadnje napovedi pa kažejo, da se obeta obdobje toplega vremena. Zaradi višjih temperatur snega po nižinah še nekaj časa ni pričakovati,"
konča dežurni prognostik.

Ule: "Oktobra že 33 centimetrov snega"
Spomnimo, da je sneg lansko jesen Slovence presenetil že v soboto, 14. novembra, vso državo pa prvič močneje pobelil v sredo, 18. novembra. Ob tej priložnosti smo poklicali prebivalca Babnega Polja Dušana Uleta, ki nam je povedal, da je pri njih sneg presenečal že sredi septembra.

"Pozni spomladanski ali zgodnji jesenski sneg ni pri nas nič neobičajnega. 26. oktobra leta 2003 je pri temperaturi 23 stopinj pod ničlo zapadlo 33 centimetrov snega, medtem ko je 30. maja 2006 zapadlo 15 centimetrov snega. Temperatura se je takrat spustila dve stopinji pod ničlo,"
poudari Ule.

Na dnu Babnega Polja prihaja sicer do močnega toplotnega obrata, zato so pozne spomladanske in zgodnje jesenske pozebe nekaj običajnega. Na polju je zaradi toplotnega obrata zabeležena najnižja temperatura v Sloveniji, - 34,5 °C (15. in 16. februar 1956), leta 1929 pa so neuradno namerili celo - 39,6 °C (leta 1929). Hladno je bilo tudi prvega marca 2005, ko je bilo v nižjem delu polja izmerjenih - 36 °C.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.