Slovenija
22 ogledov

Konec tedna sončen, v nedeljo plohe

Dežnik v prihodnjih dneh le imejte s seboj. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Konec tedna bo topel in sončen, v nedeljo nas čakajo posamezne krajevne plohe. Obilnega dežja ne bo vsaj še 10 dni. Trenutne razmere že kažejo znake spomladanske kmetijske suše.

Sončno vreme, z dnevnimi temperaturami od 19 do 24 stopinj Celzija, lahko po napovedi dežurnega prognostika z Agencije RS za okolje (Arso) pričakujemo vse do nedelje, ko se bodo popoldne začele pojavljati krajevne plohe.

"Več krajevnih ploh bo potem v ponedeljek, torek in sredo. V teh dneh bodo dopoldnevi razmeroma sončni, popoldne pričakujemo plohe. Jutra bodo za ta letni čas normalno topla, s temperaturami med 5 in 10 stopinjami Celzija," je za zurnal24.si pojasnil Janez Marošek z Arsa.

Obeti kažejo, da v prihodnjem tednu večjih padavin ne pričakujemo. Možne so le lokalne plohe in nevihte.

Že težave s spomladansko sušo
Trenutne vremenske razmere in založenost tal z vodo že kažejo znake spomladanske kmetijske suše v Sloveniji, je še opozoril Markošek. Že od začetka leta je količina padavin na vzhodu in severovzhodu države podpovprečna.

V prvi dekadi aprila se je ob ekstremno visokih temperaturah zraka stanje založenosti tal z vodo zaradi visokega izhlapevanja še poslabšalo, saj je v toplih dneh dnevno izhlapelo več kot štiri litre vode na kvadratni meter. Skoraj polovica slovenskega ozemlja je v aprilu prejela le 10 do 20 odstotkov običajnih aprilskih padavin.

Otežen vznik rastlin in setve
V prvih dveh dekadah aprila je v večjem delu nižinske Slovenije izhlapelo med 50 in 60 mm vode, največ na Primorskem, okrog 70 mm. To je izčrpalo talni vodni rezervoar, ki trenutno ne zadovoljuje potrebe rastlin po vodi. Otežuje pa tudi vznik in razvoj spomladanske setve. Vrtnine zahtevajo dodajanje vode z zalivanjem, še svetujejo na Arsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.