Slovenija
48 ogledov

Konec županov-poslancev le na vidiku?

Franci Kek Žurnal24 main
Skupina 44 poslancev bo danes znova vložila predlog za spremembo zakona, ki bi določala nezdružljivost poslanske funkcije z župansko in podžupansko.
48 parlamentarnih glasov podpore ima tokrat predlog o nezdružljivosti poslanske in županske ter podžupanske funkcije, sporoča poslanec Franci Kek.

To je napovedal poslanec Zaresa Franci Kek. Po njegovih besedah je to že sedmi poskus spremembe zakona, a tokrat imajo, kot je poudaril, potrebno večino glasov zagotovljenih. V Zaresu so tako stališča po njegovih besedah preverili pri posameznih poslancih.

Predlog zakona, ki bi ga lahko po Kekovih napovedih obravnavali na majski seji, je podpisalo osem od devetih poslancev Zares, 21 od 28 poslancev SD, štirje od petih poslancev LDS, štirje poslanci SNS, dva poslanca DeSUS, nepovezani poslanci in poslanca narodnih skupnosti.

Kot je povedal Kek, v SNS v kratkem pričakujejo še eno poslanko, ki bo tudi podprla nezdružljivost. Prav tako pa je po njegovih navedbah prejšnji teden na koalicijskem vrhu vodja poslanske skupine DeSUS Matjaž Zanoškar dejal, da bodo poslanci DeSUS nezdružljivost podprli. "Beseda pred takšno publiko nekaj velja," je poudaril Kek in izračunal, da ima nezdružljivost tako 48 glasov podpore.

Za nezdružljivost si na Facebooku prizadeva tudi društvo Integriteta.

Med podpisniki predloga spremembe zakona, ki ga bodo vložili danes, je Kek naštel tudi dva poslanca župana, in sicer Bojana Kontiča (SD), ki je župan Velenja, ter župana Tržiča Boruta Sajovica (LDS).

Če predlog pade, bo to po njegovih besedah "še ena lopata gnojnice na ta politični poklic". To bi pomenilo, da imajo politiki sicer zelo trdna stališča, ki pa jih po potrebi spreminjajo, pravi.

Na očitke, da se za nezdružljivost županske in poslanske funkcije zavzema ravno Zares, ki nima nobenega župana, je odgovoril, da si za to spremembo že dlje časa prizadevajo različne skupine na različne načine. Prvi poskus je bil po njegovih besedah leta 1993, zadnji pa novembra 2009, ko je nezdružljivost podprlo 34 poslancev.

Zanoškar: Predlog je farsa
Zanoškar je omenjeni predlog, ki ga nikoli ni podpiral, označil za farso in mašilo za javnost. Je pa po njegovih besedah županski lobi zdaj šibkejši, zato je večja možnost, da bo predlog sprejet. Stranka DeSUS sicer načeloma nezdružljivost podpira, a pobudniki spremembe zakona ne morejo računati na vse glasove poslancev DeSUS, pravi Zanoškar, ki da je stranke, o kateri govori Kek, "navrgel mimogrede".

Predlogu nasprotujejo še v SDS in SLS, kjer ostajajo pri nespremenjenih stališčih. Po mnenju poslancev SDS bi morala nezdružljivost veljati le za mestne in velike občine. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa poudarja, da prinaša združljivost funkcij tudi pozitivne stvari pri delu v DZ.

SD, LDS in SNS proti združljivosti
Nespremenjeno ostaja tudi stališče v poslanski skupini SD. Kot je zatrdil njihov vodja Dušan Kumer, ne bodo vztrajali pri disciplini, saj gre za moralno odgovornost vseh 90 poslancev. Da bodo večinsko predlog podprli, je dejal tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, ki meni, da še nikoli ni bilo toliko verjetnosti, da predlog dobi podporo.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa zagotavlja, da bo predlog podprlo vseh pet poslancev, saj imajo nezdružljivost zapisano tudi v statutu stranke.

Po predlogu bi nezdružljivost začela veljati ob državnozborskih volitvah prihodnje leto. Takrat bi lahko za mesto poslanca kandidirali tudi župani, ki pa bi se morali v primeru izvolitve odločiti za eno od funkcij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.