Slovenija
24083 ogledov

Konec žuriranja v Zrćah, to lahko dijaki počnejo prihodnji teden

študenti
1/2
Anže Petkovšek
Karierni centri Univerze v Ljubljani med 24. in 28. avgustom 2020 za dijake organizirajo poletno šolo z naslovom ''Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate''. Letošnja, sicer že četrta po vrsti, bo nekoliko drugačna, saj bo celoten program potekal preko spleta in se ga lahko udeležijo dijaki iz vse Slovenije. Poletna šola je brezplačna in bo potekala večinoma v dopoldanskem času.

Za dijake bo še posebej zanimiv sklop okroglih miz Znanje v praksi, kjer se bodo lahko srečali z alumni UL, ki bodo iz prve roke predstavili svoje študijske smeri in poklicne poti. Predvidene so štiri okrogle mize: Kariera v komuniciranju, Kaj dela bio?, Ko bom velik_a, bom inženir_ka in Zanima me delo z ljudmi.

Za dijake, ki jih navdušujejo tehničnonaravoslovni predmeti bo še posebno zanimiva okrogla miza Ko bom velik_a, bom inženir_ka, ki poteka v sodelovanju s projektom Inženirke in inženirji bomo! Študijske smeri bo predstavila Nika Mlinarič, diplomantka fizike, ki dela kot letalska inženirka v podjetju AFormX, sicer tudi nominiranka za Inženirko leta 2019. Nika je takrat povedala, da svojo prednost pri navduševanju mladih vidi v tem, da je še nedolgo nazaj sedela v šolskih klopeh in zato pozna izzive, s katerimi se soočajo dijaki. Z delom v letalstvu, kjer je žensk izrazito malo, želi biti zgled. Družbo ji bo delal Anže Čerin, IT razvijalec – group leader v podjetju Epilog, d.o.o., ki se lahko pohvali z uspehi kot je avtomatizacija procesov najnovejšega Sandoz - Lekovega logistično pakirnega centra, strojnik Marko Thaler, ki dela kot tehnični direktor podjetja Kolektor Digital, je pa tudi direktor svojega podjetja Airnamics (prvi produkt podjetja je brezpilotna leteča platforma!) in elektrotehnik Matej Šterk, zaposlen v Leku. Vsi bodo delili svoje življenjske izkušnje, predstavili karierne možnosti na znanstvenem področju in v tehničnih poklicih ter predstavili možnost nadgrajevanja inženirskega znanja s poslovnim.

V okviru poletne šole bo potekal tudi sklop delavnic Jaz pod lupo, ki je namenjen spoznavanju svojih interesov, osebnostnih lastnosti, talentov in kompetenc, zelo primeren pa je tudi za tiste, ki sploh še ne vedo, kaj bi radi študirali.

Tisti, ki bi si podrobneje želeli spoznati fakultete in njihove študije, bodo lahko v sklopu Faksi v praksi izbrali med dvajsetimi fakultetami, študenti in zaposleni pa se jim bodo predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

Če ste naravoslovci po duši in težko ločite med »bio« programi, vam priporočamo obisk okrogle mize Kaj dela bio … ?. Svoje poklice in študijske smeri bodo predstavili: Nejc Petrišič, ki je po osnovni izobrazbi biolog, na magistrski stopnji pa je študiral biokemijo in je danes zaposlen na Kemijskem inštitutu, Aljoša Šinkovič, biotehnolog, ki je zaposlen v podjetju Pharsol, Klemen Mezgec, ki je zaključil študij laboratorijske biomedicine in je zaposlen na Kemijskem inštitutu, ter Taja Železnik Ramuta, mikrobiologinja, sicer mlada raziskovalka na Inštitutu za mikrobiologijo in Fullbrightova štipendistka na Univerzi Harvard.

Natančen opis programa najdete na spletni strani Kariernih centrov Univerze v Ljubljani, kjer se lahko do petka na poletno šolo tudi prijavite.

Delo v medijih je med mladimi vedno zelo priljubljeno. Z razvojem področja se razvijajo in spreminjajo tudi poklici in naloge. Svoje izkušnje in poklic bodo na okrogli mizi Kariera v komuniciranju predstavile: Nina Remškar, ki bo predstavila odnose z javnostmi in strateško komuniciranje iz podjetja Roche,, grafična oblikovalka Ksenja Gorenak, Anja Čuček, novinarka, ki jo poznate iz oddaje Ugriznimo znanost, in Manca Korelc, upravljavka družbenih omrežij in samostojna podjetnica.

Zanima me delo z ljudmi

Kaj imajo skupnega psihologija, andragogika, specialna pedagogika in socialno delo? Kje vse se lahko zaposlim po končanem študiju? Na taka in podobna vprašanja bodo odgovarjali gosti okrogle mize Zanima me delo z ljudmi. Svoje izkušnje, študijsko in karierno pot bodo predstavili: Nina Triller Albreht, andragoginja in pedagoginja, Marko Strlet, specialni pedagog, Ines Piljić, psihologinja in Taja Borštnar, socialna delavka.

Dijakom, ki so v dvomih glede izbire študija ali morda le potrebujejo dodatne informacije, bodo vsak dan med poletno šolo na voljo karierni svetovalci za individualna svetovanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Lamanstella
    Lamanstella 01:11 20.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

  • tim5 13:38 19.avgust 2020.

    Haha, s tem naslovom niste resni. Žurnal, vedno clickbait :D

  • MK 13:10 19.avgust 2020.

    Sori ampak raje gledam takšne riti kot sedim v učilnici sredi poletja. Mladina naj se rekreira, zabava (ne pijančuje), druži in ustvarja spomine za čase, ko boš sedel v kravati sredi poletja na sestanku...