Slovenija
88 ogledov

Lukšič z 10 glasovi izrinil Pahorja

Kongres SD v Kočevju
1/19
Saša Despot
Stranka SD je na današnjem volilnem kongresu v Kočevju na novo volila svoje vodstvo. V drugem krogu sta se za predsednika stranke pomerila pomerila Lukšič in Pahor, glasove pa so šteli večkrat.

V Kočevju se je na volilnem kongresu SD zbralo 382 delegatov, ki so volili novo vodstvo. Za predsednika stranke je bil izvoljen Igor Lukšič (190), ki je z 10 glasovi več izrinil Boruta Pahorja (180) s stolčka predsednika SD.

"Stranka pokazala, da se da delati drugače"

"Kongres je izbral spremembe, da gremo v levo, vendar ta volja ni tako močna, kot so nekateri pričakovali. Ogromno napora bomo morali vložiti, da bomo stranko prestavili bolj v levo," je povedal Lukšič. Pričakuje, da bodo v poslanski skupini in celi strukturi stranke pripravili stališča in bodo bolj trdi do ukrepov vlade. "To, kar vlada počne za Slovenijo, ni dobro," je povedal.

Sooblikoval stranko in stranka njega

Udeleženci so stoje ploskali Pahorju, ko se je postavil na govorniški oder. "Moja izkušnja s to stranko je taka, da si marsidkdaj, ko je najtežje, sam," je povedal Pahor in Lukšiču pri odločitvah zaželel srečo ter izrazil svojo popolno pripravljenost sodelovati, če ga bo potreboval.

"Prikazano je, kot da bo od volitev predsednika naše stranke odvisen političen položaj v Sloveniji," je komentiral Miran Potrč in med drugim dejal, da je Pahor vsekakor prispeval k delu in zaznamoval politiko. Bilo je videti, kot da bi imel Potrč govor za slovo Pahorja že napisan.

Pred drugim krogom

"Vaša podpora v prvem krogu je velikansko zadoščenje," je povedal Pahor in dodal: "Imate možnost, da se danes odločate za spremembe. Vprašanje, kakšne spremembe. Rad bi takšne, v katerih bi se prepoznali ne le tisti, ki so nam že naklonjeni, ampak tudi tisti, ki še iščejo."

Lukšič pa je povedal: "Stranka je še vedno na preizkušnji, ali bo šla v veliko spremembo ali ne bo šla ... Želim si, da bi kongres zbral moč, da bremo v drugo smer. Tega namesto vas ne bo naredil nihče."

"Kako se za predsednika države ne kandidira"

Poslanec Janko Veber je posredno ocenil, da bi lahko napoved kandidature za predsednika države Pahorju koristila pri izolitvi za predsednika stranke: "Napoved je zelo močna infomacija, vendar mislim, da res lahko pričakuje podporo. Občutek sem imel, ko so ljudje prihajali, da bi ostal predsednik, tudi če ne bi tega napovedal."

"Pahorja vsekakor podpiramo pri kandiaturi za predsednika države, menimo pa, da če se je zato odločil, bi moral v tem primeru vso svojo energijo in silo usmeriti v to, da bi postal predsednik države in prepustiti vodenje stranke nekomu drugemu. Neresno je pričakovati, da bo nekdo kandidral za predsednika stranke, konsolidiral stranko in se hkrati potegoval še za predsedniški stolček v državi," medtem meni Marko Kastelic, predsednik Mladega foruma.

Aktualni predsednik stranke Pahor je ob predstavitvi napovedal kandidaturo za predsednika države. "Vem, da ni lahko glasovati zame," je med drugim povedal in dodal, da se mu zdi, da se funkcija predsednika stranke in vloga kandidata za predsednika države ne izključujeta.

Da bo Pahor napovedal kandidaturo za predsednika države, so vedeli le njegovi najožji sodelavci. Špekulira se, da je s tem izgubil možnost za izvolitev za predsednika stranke. "Pahor je pokazal, kako se za predsednika države ne kandidira. O tem se odloča na organih stranke," je povedala Sonja Lokar in dodala: "Drugi kandidati niso boljši, imajo pa ušesa in so pripravljeni poslušati. Vsem voditeljem se, ko postanejo voditelji, zamašijo ušesa in naša napaka je, da mu jih nismo odmašili."

Globlji pomen "modne revije"

"Moje geslo je samo močna levica je najboljše za Slovenijo. Kandidiram zato, ker lahko stranki ponudim več s pozicije predsednika. Ne skrbim več samo za to, da ima, kot je rekel nekdo, modna revija globlji pomen. Moja stranka ne mora biti brez ambicije, da postane vodilna politična sila v Sloveniji," je v obrazložitvi kandidature za predsednika stranke povedal Lukšič.

"Ne želimo si skupnosti, ki bi živela v strahu, ampak v navdihu in upanju. Politiki imajo dolžnost, da grejo v akcijo in ljudem vlijejo optimizem. Tisti, ki strašijo ljudi, naj ostanejo doma," pa je povedal kandidat za predsedika stranke Vlačič.

Več podpore celo Türk?

Anton Colarič je izrazil prepričanje, da bo stranka danes izvolila novo vodstvo, "z novo energijo in jasno levo usmerjenostjo." Darinka Kozinc je stopila v bran Pahorju: "Ves čas letijo puščice na prvega, čeprav bi moral imeti podporo. Odgovornost bi morali prevzeti tudi tisti, ki so bili ob njem. Vendar se dozoreva skozi poraze," je še povedala.

Zadnji razpravljalec Lepopold Crnkovič je povedal, da Borut Pahor ne potrebuje advokata, in delgate vprašal, če si aktualni predsednik ni "vseeno zaslužil dobre besede v teh težkih časih."

Silvo Gorenc je na kongresu povedal, da je "po porazu pričakoval odstop predsednika in še koga iz vodstva." Kasneje je dodal, da je osebnost, ki združuje in ima državniške lastnosti Danilo Türk. Luka Juri je podpise za vlogo kandidature za podpredsednika stanke zbiral še kar na samem kongresu. Franc Silak pa je povedal, da "nas bodo ljudje poslušali, če bomo načelni in ne če bo načelnost enkrat malo bolj levo in enkrat malo bolj desno." "Z zamenjavo oblasti je stranka prehitro posvojila vladno in pozabila na lastno politiko," pa je opozoril Kastelic iz Mladega foruma.

Delegat Jan Škoberne pa je povedal: "V prihodnjih letih bi si želeli imeti socialdemokratskega predsednika države, socialdemokratskega predsednika vlade in socialdemokratskega predsednika parlamenta. In vsi trije so danes tukaj."

"S ponosom lahko rečem, da smo sd edina leva stranka v državi," je povedal Aljaž Vrhovnik in dodal, da mora stranka iz tega kongresa oditi enotna, ne glede na to, kakšno bo vodstvo.

Poročilo 2009-2012

Stranka SD je v letu 2011 poslovala pozitivno in je tako zmanjšala izgubo iz preteklih let. Ob koncu leta 2011 je izguba stranke znašala 764.276 evrov. Kot je ob prestavitvi poročila opozoril stari-novi glavni tajnik stranke Uroš Jaušovec, je zmaga na parlamentarnih volitvah leta 2008 stranko stala. Stroške so všteli v štiri leta, a ker je mandat krajši, je zaradi tega tudi izguba nekoliko večja. Sicer je po besedah Jauševca situacija stabilna in normalizirana.

Delegati so volili tudi dve podpredsednici in dva podpredsednika stranke. Za ta mesta so kandidirali Tanja Fajon, Mojca Kleva, Ljubica Jelušič, Alenka Kovšca, Breda Pečan, Bojan Kontič, Dejan Židan in Zoran Kramar. Za glavnega tajnika SD sta kandidirala Uroš Jauševec in Dušan Kumer. Kandidature za posamezne funkcije je bilo sicer mogoče vlagati tudi na samem kongresu s podpisom ene tretjine prisotnih delegatov.

Podpredsednici Fajonova in Kleva sta bili izvoljeni v prvem krogu, prav tako podpredsednika Židan in Kontič. Dejan Levanič je bil izvoljen za predsednika konference SD, tajnik pa ostaja Jaušovec.

Komentarjev 22
  • Veteran 12:23 03.junij 2012.

    Dan žalovanja za levico in posebno za Slovenijo.

  • izvedenec 22:56 02.junij 2012.

    Lukšič novi šef - torej se bo količina pingvinov v DZ povečala :)

  • t16 22:48 02.junij 2012.

    vse skupaj mi deluje kot politični samomor pahorja. Lukšič je kr dobra izbira čeprav bi raje na tem mestu videl dejana židana.