Slovenija
64 ogledov

'Konji so prestrašeni in stlačeni'

Bralka med drugim opozarja, da so konji "dobesedno stlačeni v boks in da niti gl Žurnal24 main
Bralka nas je opozorila na zelo slabe razmere v mariborskem Hipodromu Kamnica. Upravljavci slednjega zagotavljajo, da napake pospešeno odpravljajo.

V uredništvo Žurnala24 smo prejeli pismo zaskrbljene bralke, v katerem opozarja na slabe razmere v Hipodromu Kamnica. V neprimernem stanju so tako po njenih besedah hlevi, slama je prašna in plesniva, napajalniki vode so pokvarjeni ali celo napolnjeni s konjskim blatom. V času prenove pa so upravljavci hipodroma, Javni zavod Športni objekti Maribor, štiri konje "stlačili v del hleva, kjer sta bila prvotno le dva boksa, kasneje pa se je ta del saniral v štiri bokse, prirejene za majhna žrebeta. Tam zdaj stojijo konji normalnih velikosti, stlačeni, prestrašeni".

Inšpekcija večkrat podaljšala rok

Lastniki in ljubitelji konj so se zaradi slabih razmer v hipodromu že lanskega avgusta obrnili na veterinarsko inšpekcijo, ki je ugotovila, da mora upravljavec do 27. oktobra 2008 prebeliti hlev in sanirati poškodovana tla zaradi kršitev higienskih pogojev reje. Po pregledu čez teden dni je bilo ugotovljeno, da je zavezanec odpravil manjše napake v objektu, zaradi menjave in reorganizacije znotraj javnega zavoda ter pomanjkanja finančnih sredstev pa po podatkih Veterinarske uprave RS ostalih neskladnosti ni odpravil.

Po besedah bralke se velikokrat zgodi, da kakšen konj čez dan večino slame po boksu pozoba in noč preživi na golem betonu. © Bralka Žurnala24

 
Inšpekcija je zato upravljavcu rok za ureditev razmer podaljšala do 30. aprila letos, saj zaradi neskladnosti ni bilo ugotovljenega trpljenja živali. Na željo zavezanca je tako 19. maja spet podaljšala rok, in sicer do konca julija. "Narava teh neskladnosti je takšna (razpokan beton na tleh hodnika in delno v boksih), da dobrega počutja živali (boksi so s steljo) ne ogroža neposredno. Zidovi še niso bili prepleskani, vendar zavezanec izvaja redno in temeljito čiščenje objekta, zato je inšpektor ugodil zavezancu. Kontrolni pregled še ni bil opravljen in je načrtovan, zavezanec pa do danes ni podal vloge za podaljšanje," so za zurnal24.si povedali na Veterinarski upravi RS.

"Nepravilnosti pospešeno odpravljamo"
Na Javnem zavodu Športni objekti Maribor so za zurnal24.si povedali, da nepravilnosti v Hipodromu Kamnica pospešeno odpravljajo. Težava je namreč v tem, da hipodrom ni bil vzdrževan več let in da so s temeljito obnovo začeli šele konec lanskega leta, ko so ga prevzeli v upravljanje. Tako so prenovili že hleve, tla in prezračevanje. Načrtujejo pa tudi obnovo steze. Konje pa so v manjše bokse prestavili le začasno in v času prenove hlevov. "Kar se tiče slame, je bil to samo en manjši košček in to so takoj umaknili," so za zurnal24.si še povedali upravljavci hipodroma in dodali, da se trudijo, da bi razmere čim prej uredili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.