Slovenija
24 ogledov

Konkretno po prvem maju

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Javnosti bo vlada načrtovane ukrepe predstavila med 6. in 10. majem. Takrat bo fiskalno pravilo vpisano v ustavo.

Vrh koalicijskih strank se je včeraj pogovarjal o konkretnih ukrepih za reševanje javnofinančnih razmer, bank, o privatizaciji in o ukrepih za reševanje gospodarstva, a jih udeleženci srečanja po sestanku niso želeli razkriti.

Kot je po srečanju pojasnil predsednik DL Gregor Virant, so se na koalicijskem vrhu pogovarjali o ukrepih za reševanje javnofinančnih razmer, za reševanje problema bank, o ukrepih za privatizacijo oziroma umika države iz gospodarstva, pa tudi o ukrepih za zagon gospodarstva in reševanje prezadolženosti podjetij.

Javnosti med 5. in 10. majem

"Vsi ti ukrepi bodo zapisani v dokumente, zlasti v program reform in program stabilizacije. Ko bodo ti dokumenti na mizi, bodo predstavljeni tudi javnosti, do takrat pa o konkretnih ukrepih ne bomo govorili," je poudaril. Po njegovih besedah se bo "vse to zgodilo v tednu med 6. in 10. majem".

"Lahko povem, da bo v tistem tednu zagotovo v ustavo zapisano fiskalno pravilo in da bo do takrat sprejeta tudi sprememba referendumske ureditve," je dejal in dodal, da je to trden dogovor v koaliciji. "Mislim, da imamo tudi zadostno dvotretjinsko večino, da to spravimo skozi," je izpostavil.

Fiskalno pravilo med 2015 in 2017

Glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo je pojasnil, da je stvar dogovora, ali se bo uveljavilo leta 2015. "Ministrstvo za finance pripravlja konkretne izračune, kaj bi pomenila letnica 2015 ob sedanji formuli, potem se bomo pa vsi skupaj odločili, ali to realiziramo do leta 2015 ali do 2017," je po večurnem sestanku koalicije še dodal Virant.

Komentarjev 1