Slovenija
7803 ogledov

Tu so uradne številke: Velikansko povečanje nezakonitih prehodov meje

begunci
1/12
Saša Despot
Policija je v prvih devetih mesecih letos obravnavala 44.751 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je lani v enakem obdobju teh bilo 18.433.

Največ je še naprej državljanov Afganistana, ki predstavljajo več kot tretjino vseh migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo, sledijo državljani Maroka in Pakistana.

Do konca septembra so na območju novomeške policijske uprave zabeležili skoraj 77,5 odstotka vseh nedovoljenih prehodov meje, medtem ko so jih na območju koprske uprave obravnavali dobrih 17 odstotkov.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Veliko višje kot lani je bilo v tem času tudi število izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. Skupaj so jih v devetih mesecih zabeležili 43.271, v enakem obdobju leta 2022 pa so jih evidentirali 14.980. Daleč največ je bilo državljanov Afganistana, precej prosilcev pa je tudi iz Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije.

V spodnjih tabelah so predstavljeni podatki o številu nezakonitih prehodov meje v prvih devetih mesecih leta 2023 in primerjava z enakim obdobjem lani glede na državljanstvo, po policijskih upravah ter o številu izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, pa tudi tabela o številu oseb, ki so jih tuji varnostni organi vrnili slovenskim oziroma slovenski organi tujim. Zbrani so tudi podatki o številu prošenj za mednarodno zaščito in številu odobrenih prošenj ter številu prosilcev in njihovi nastanitvi na 18. oktober 2023. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • sandi76 19:19 20.oktober 2023.

    Ampak ograjo je pa potrebno odstranit, a ne ? Zblojena vlada !

  • Ender3 14:58 20.oktober 2023.

    Ključni problem so Hrvati, ki so s shengenom dobili tisto, kar so za svoj turizem potrebovali. Vse ostalo se jim jebe saj prevračajo problem na druge. Prokleti bili tisti, ki so dali zeleno luč takšnim ciganom, katerim je sveto samo ...prikaži več tisto kar je v njihovem nacionalnem interesu..

  • Kmodri 13:22 20.oktober 2023.

    Hrčki proti Sloveniji vodijo hibridno vojno! Poklukar go home!