Slovenija
1216 ogledov

Konopljo v medicinske namene v Sloveniji že gojijo?

konoplja v medicinske namene EPA
Medtem ko na ministrstvu za zdravje še vedno pripravljajo pravne podlage, ki bi omogočile podeljevanje licenc in proizvodnjo konoplje v medicinske namene v Sloveniji, avstralsko-izraelsko podjetje po prepričanju strokovnjaka medicinsko konopljo pri nas že goji.

Odbor za zdravstvo je v začetku oktobra ministrstvu za zdravje naložil naj v dveh mesecih zakonsko uredi gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene, vendar ministrstvo tega do konca decembra ni storilo. "Za to je potrebno vzpostaviti sistem nadzora, sledljivosti,  kakovosti in varnosti pridelave in predelave ob upoštevanju predpisov s področja zdravil. Vse to je mogoče urediti le s spremembo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi  drogami," pravijo na ministrstvu, ne pojasnijo pa, kdaj bodo te spremembe tudi pripravili. 

Kanabis bomo uvažali, namesto, da bi ga gojili

"Tukaj ne vidim večjih težav, zaloge, ki jih bomo potrebovali, se lahko zagotivijo iz uvoza," pravi Milan Krek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Mnogi pa so prepričani, da bi bilo gojenje konoplje v medicinske namene bil dober posel za državo. "Ponovno izgubljajo čas, namesto, da bi spremenili predpise in čim prej omogočili, da se kanabis prideluje pri nas, se bodo ukvarjali s tem, kdo bo uvozni, seveda je med vmesnem času priprave zakonodaje in pogojev za gojenje potreben uvoz kanabisa," pravi Tomaž Koren, član vladne komisije za droge.

Pogoji za pridelavo idealni

Poznavalci menijo tudi, da bi bila konoplja v medicinske namene pridelana v Sloveniji, lahko tudi cenejša kot uvožena, tudi za to, ker so v Sloveniji pogoji za pridelavo konoplje zelo ugodni."Klima, kot je v Sloveniji, je za pridelavo konoplje bistveno boljša, kot na severu Evrope. V Goriških brdih in Halozah lahko vzgojimo boljšo konopljo kot v Koloradu, kjer se hvalijo, da pridelujejo najboljšo medicinsko konopljo," pravi Miran Perko, ki se sicer ukvarja s pridelavo industrijske konoplje.

Zanimanje avstralskega pridelovalca

Da so razmere ugodne, so ugotovili prio enem večjih globalnih ppridelovalcev konoplje podjetje. Sedež ima v Avstraliji, poslovni direktor Nativ Segev in izvršni direktor Roby Zomer sta Izraelca. Aprila letos so kupili češko podjetje za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene Panax, po najavi, da se bodo pospešeno ukvarjali z razvojem zdravil iz sevov konoplje, pa so njihove delnice narasle za sedem odstotkov.

pharma | Avtor: bizi.si bizi.si
Na svoji spletni MGC PHARMACEUTICALS poudarjajo, da na podlagi dolgoletnih izraelskih proučevanj CBS-ja, proizvajajo najučinkovitejše zdravila na podlagi kanabisa. Svoj sedež je podjetje v Sloveniji odprlo leta 2012, na naša vprašanja, ali jih zanima pridelava medicinske konoplje v Sloveniji, pa niti v Avstraliji niti v Sloveniji niso odgovorili.

Dovoljenje za gojenje že imajo

Podjetje je v letošnejm letu pridobilo dovoljenje za gojenje konoplje, iz katere pridobivajo substance za kozmetične namene in olje. Ministrstvo za kmetijstvo jim je dovoljenje podelilo za pridelavo konoplje na površini enega hektarja.

"Gojijo jo tudi v medicinske namene"

Lumír Ondřej Hanuš | Avtor: S. H. H. S. H. H.
"Lahko da jo gojijo jo tudi za medicinske namene," pa meni dr. Lumir Ondřej Hanuš, češki analitični kemik, ki že 20 let živi v Izaelu in velja za enega najboljših poznavalcev delovanja kanabisa na svetu. "Konopljo proizvajajo na način, kot je legalno, kot industrijsko konopljo, uporabljajo pa v medicinske namene. Za določene bolezni je namreč potrebna konoplja z zelo nizko vsebnostjo THC."

"Koliko konoplje so pridelali, kako jo predelujejo in kam konopljo prodajajo, nam ni znamo, saj teh podatkov na MKGP ne zbiramo oziroma spremljamo. Licence za gojenje marihuane pa podjetja seveda nima, saj takega dovoljenja v Sloveniji za komercialne namene ni mogoče pridobiti," pa pravijo na minsitrstvu za kmetijstvo.

Tako industrijska kot medicinska konoplja, prihajata iz iste rastline – Cannabis Sativa L. Termin ‘konoplja’ se pravzaprav nanaša na industrijsko konopljo, iz katere lahko proizvajamo tekstil, gradbeni material, izolacijo, goriva, hrano …  termin marihuana pa na medicinsko ali rekreacijsko  uporabo te rastline. Glavna razlika med konopljo in marihuano je v vsebnosti snovi THC -tetrahidrokanabinola. Industrijska konoplja ga vsebuje med 0,3 in1,5 odstotka, medicinska konoplja pa do 10 odstotkov ali več.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Avatar Džoser
    Džoser 09:53 27.december 2016.

    Milan Krek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Tomaž Koren, član vladne komisije za droge sta nedvomno glavna lobista(DILERJA) za Slovenski trg in ne samo za politike v parlamentu.

  • Zmago 09:28 27.december 2016.

    Ah ta naveza z judi ima dolgo brado; Moša Pijade, Shaike Dan, George Soros ........

  • stoenka 23:53 26.december 2016.

    Kot je videti po člankih, je to podjetje pri nas že zasadilo prvo njivo. In če bo zemlja dobra, bodo šli v redno proizvodnjo...http://www.afr.com/technology/aussie-pot-stock-mgc-pharmaceuticals-wins-license-to-grow-marijuana-20150610-ghkgi5https://www.businessnews.com.au/article/MGC-Pharma-breaks-ground-with-planting-of-first-Marijuana-crophttps://www.businessnews.com.au/article/New-European-cannabis-license-for-MGC-Pharma