Slovenija
34 ogledov

Kontrola hitrosti za manj nesreč na smučiščih

Ekstremni smučar je prekosil samega sebe (slika je simbolna). Žurnal24 main
Hitrost in nepravilna izbira za naše smučarsko znanje sta vodilna vzroka za nesreče in poškodbe na smučiščih. Sneg je v višjih temperaturah bolj težak in zahtevnejši za delanje zavojev.

Eden izmed najpogostejših vzrokov za nesreče in poškodbe na smučiščih sta hitrost in nepravilna izbira terena za naše smučarsko znanje, nam je zaupal Aleš Močnik, član DEMO SKI TEAM pri Smučarski zvezi Slovenije. "Med glavne vzroke spadajo tudi preslaba ali premajhna psihofizična pripravljenost na alpsko smučanje ter izpravnost smučarske opreme in samozaščite, na primer s smučarsko čelado," dodaja.

Sogovornik je pojasnil, da so se hitrosti pri alpskem smučanju povečale. Posebno pozornost je treba nameniti nadzoru hitrosti, ki je nekateri ne obvladajo, priznava Močnik.

Smučanje pri višjih temperaturah

Pri višjih temperaturah je sneg povsem drugačen kot v mrzlem vremenu. "Sneg postane težek, voden in predvsem zahtevnejši za vodenje zavojev. V takem snegu je še pomembnejši dejavnik nadzora hitrosti in izbira terena," pojasnjuje sogovornik. Smučar, ki je slabše psihofizično pripravljen, ima ponavadi več težav na smučarskih progah, posledično tudi več možnosti za poškodbe. "Utrujenost je znak, ki nam pove, da si je treba vzeti čas za počitek," sklene Močnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.