Slovenija
27 ogledov

Kontrolne jim zaračunajo

Na II. gimnaziji dijaki za stran fotokopije plačajo pet centov, na I. pa zgolj t Žurnal24 main
Dijaki. Za fotokopije profesorjev morajo na leto plačati od 10 do 30 evrov.

Dijaki II. gimnazije Maribor so morali lani za fotokopije plačati več kot 30 evrov, šola pa ta denar potrebuje tudi za fotokopije kontrolnih nalog. “Tako je že nekaj časa, vsaka fotokopija je zabeležena, tako da lahko staršem pokažem, da znesek ni izmišljen. Nekateri profesorji pač kopirajo več kot drugi,” pojasnjuje Josip Sutlič, lastnik fotokopirnice na II. gimnaziji, kjer od dijakov trenutno pobirajo po 20 evrov. “Če ob koncu leta kaj ostane, se jim denar prenese v naslednje leto,” dodaja.

Ministrstvo da premalo
“Tega je toliko, da bi bil strošek za šolo prevelik, sploh zdaj, ko smo financirani po dijaku,” razlog za fotokopije kontrolnih nalog pojasni Nevenka Kisner, ravnateljica Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, kjer dijaki na leto plačajo okoli deset evrov. “Brezplačnega šolstva ni, tudi učbeniki so plačljivi,” dodaja Kisnerjeva.

So kontrolne nadstandard?
Finance. Ministrstvo za šolstvo in šport šolam sredstva za izvedbo pouka nameni prek splošnih materialnih stroškov. “Kopiranje gradiv, ki predstavljajo nadstandardno učno gradivo, po predhodnem dogovoru plačujejo dijaki,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Podoben znesek plačajo dijaki I. gimnazije Maribor, kjer pa po besedah ravnatelja Hermana Pušnika iz zbranega fonda kontrolnih nalog ne kopirajo. “Za to poskrbi šola, druge fotokopije pa so na meji zdravega razuma,” dodaja.
Enako prakso imajo na Srednji ekonomski šoli Maribor, kjer pa so že zelo dobro vpeljali sistem e-učilnic. “To stroške fotokopiranja zelo zniža, dijaki plačajo manj kot deset evrov, projektne naloge pa lahko tiskajo v šoli,” pravi ravnateljica Darja Cizel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.