Slovenija
16 ogledov

Konzole bodo nadomestili STB-ji

STB-je podobno kot konzole povežemo na televizor. Od tu naprej ponujajo pestre n Žurnal24 main
Igralnim konzolam grozi izumrtje, menijo analitiki. Izpodrinili naj bi jih set-top-boxi (STB), ki s prihodom digitalne televizije prihajajo v naše dnevne sobe.

Igralnim konzolam, kot so Nintendov Wii, Sonyjev Playstation ali Microsoftov Xbox, bodo v prihodnjih letih vse bolj konkurirali STB-ji, ki bodo postali središče zabave za družino. V osnovi so sicer namenjeni gledanju televizijskega programa, vendar jih proizvajalci izpopolnjujejo v smer zabavnih storitev, podajanja informacij in igranja iger, tako da že hodijo v zelje starejšim igralnim konzolam.

 
 

Ne boš več potreboval nikakršnega Xboxa, Playstationa ali Wiija. Uporabnik sploh ne bo več opazil, na kateri platformi igra teče. 

Gerhard Florin, vodja mednarodnega založništva pri Electronic Artsu

 
Z razvojem iger, ki se igrajo direktno prek strežnikov, bo napredek STB-jev še hitrejši. Igre bodo postale manj odvisne od platforme, tako da uporabnik sploh ne bo opazil, prek katere strojne opreme igra določeno igro, saj bo ta tekla s strežnika.

Po drugi strani svet konzol trpi zaradi medsebojne nezdružljivosti. Konzole, ki se povezujejo v splet, so si namreč med sabo povsem nezdružljive in identična igra, ki teče na različnih platformah, ne more povezati igralcev. Veliki razvijalci iger, kot je Electronic Arts, že zahtevajo nastanek enotnega odprtega standarda za igranje iger na konzolah.

Kitajci mešajo štrene
Druga težava, ki se je proizvajalci konzol najbolj bojijo, je prodor Kitajcev. Le še vprašanje časa je, kdaj se bodo v supermarketih pojavile aparature za 70 evrov z vgrajenim trdim diskom, mrežno kartico in osnovnim operacijskim sistemom, ki bo omogočal poganjanje strežniških iger in funkcije STB-ja.

Ali se bodo napovedi analitikov uresničile, bomo še videli. Dejstvo pa je, da osebni računalniki konzol niso uspeli uničiti, čeprav so jim analitiki pred leti zaradi vse močnejših domačih mlinčkov napovedovali črno usodo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.