Slovenija
127 ogledov

Kop kriv delavčeve nesreče

Sandi Agrež Tanja Jakše Gazvoda
Štirideset tisočakov kazni zaradi opuščenega nadzorstva in ogrožanja varnosti.

"Z oškodovancem Agrežem sva s sodbo zadovoljna, ker sva prepričana, da je pravici zadoščeno," je po končanem sojenju Komunalnemu stanovanjskemu podjetju (Kop) Brežice dejal njegov zagovornik Boštjan Podgoršek. Sandi Agrež je namreč pred slabimi štirimi leti med delom padel s strehe štirinadstropnega bloka v Brežicah, čeprav mu je zdravnik že veliko prej zaradi izjemno nizkega pritiska prepovedal opravljati delo na višini.

Menjava žlebov

Usodnega dne je zdaj že pokojni delovodja Dušan Gramc prek Agreža skupini naročil, naj na bloku v Kettejevi ulici zamenjajo žlebove. Rekel je, da morajo vsi na streho, tudi Agrež, saj je streha ravna. Najprej so morali odmakniti salonitne plošče; ko se je Agrež dvignil, se mu je v glavi zavrtelo in padel je 14 metrov globoko. Polomil si je 15 reber, nekatera so se mu zapičila v pljuča in jetra, pretrgala se mu je vranica, imel je zlom stegnenice, počeno medenico, poškodovano hrbtenico, zbil pa si je tudi zobe. V devetih dneh je imel 68 operacij, en mesec je bil v komi, zdravniki in svojci pa so se bali 
najhujšega.

Kriv delodajalec

Sprva so delavci trdili, da je šel Agrež na streho prostovoljno, kasneje pa so priznali, da ga je v to prisilil Gramc, ki se je znašel v kazenskem postopku. Ker je pred kratkim umrl, je odgovoren Kop Brežice, ki mu je sodišče naložilo 40.000 evrov kazni zaradi opuščenega dolžnega nadzorstva in ogrožanja delavčeve varnosti. Kop se bo na sodbo pritožil.

Komentarjev 4
  • Pepe007 11:09 29.januar 2014.

    Vsaka stvar ima dve plati. Delavec je imel izjemno nizek pritisk in takega dela ni mogel več opravljati. Zakaj bi se zato sekiral delodajalec in še socialno ustanovo? Imamo "socialno" državo, naj bi ga invalidsko upokojila in do nesreče ne bi prišlo.

  • ennanova 10:41 29.januar 2014.

    Uči se, da ti ne bo treba delatiZanimivo je, kako se časi vračajo. Danes se učiš, pa ti še vedno ni treba delati. Rad bi delal, ker je to v človeški naravi, a ne moreš…http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1432-uci-se-da-ti-ne-bo-treba-delati

  • Marko Rossi 09:57 29.januar 2014.

    še dolgo, ker slovenci smo navadne ritke