Slovenija
26 ogledov

"Kopač, vrnite rudarsko uniformo!"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Sindikat Premogovnika Velenje direktorja direktorata za energijo na gospodarskem ministrstvu Janeza Kopača poziva, da naj vrne rudarsko uniformo zaradi "širjenja laži" o odkopnih zalogah.

Kot so zapisali, Kopač in Jadranko Medak, predsednik Nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne, izvajata intenziven pritisk na Komisijo za ugotavljanje zalog in virov mineralnih surovin, ki je 31. 3. letos Premogovniku Velenje izdala potrdilo o stanju zalog in virov mineralnih surovin.

"To potrdilo dokazuje, da potrjene odkopne zaloge na dan 31. 12. 2008 znašajo 131.670.000 ton premoga. To zadošča za potrebe bloka 6 do konca njegovega obratovanja, saj bo ta v svoji življenjski dobi potreboval približno 92 milijonov ton premoga," so zapisali v sindikatu.

Če bo vračilo rudarske uniforme pomagalo odgovoriti na ta vprašanja, bom to v korist iskanja resnice seveda storil.

Ker pa mi uniforme kot tedanjemu ministru in govorcu na prireditvi Skok čez kožo ni podaril sindikat, temveč Premogovnik Velenje, pričakujem morebitno zahtevo po vračilu od ustreznega organa tega podjetja.

Sindikatu pa bi svetoval, naj drugič pred uporabo besede "laž" raje preveri dejstva.
Janez Kopač

Od Kopača tako zahtevajo, naj vrne rudarsko uniformo, s katero je bil leta 2003 častno sprejet v rudarsko bratovščino, saj "vztrajno širi laži in dezinformacije tako o strokovnosti zaposlenih v Premogovniku Velenje, o odkopnih zalogah premoga v pridobivalnem območju PV kot tudi o kurilni vrednosti in predvidenih stroških".

 

Po njihovem mnenju Kopač s tem škoduje slovenskim strokovnjakom na področju rudarstva in ustanovi. "S takšnim odnosom pa povzroča škodo tudi vsem rudarjem, ki so si s poštenim in težkim delom prislužili čast nositi rudarsko uniformo," so še zapisali.

Kopač: podatki o razpoložljivih količinah so lahko zavajajoči
Kopač je za zurnal24.si zanikal, da bi izvrševal pritisk na člane komisije za ugotavljanje zalog in mineralnih surovin.

"Moj pomislek se nanaša na kurilno vrednost teh zalog, za ugotavljanje česar pa ta komisija ni pristojna in tega niti ni ugotavljala,"
je dejal Kopač in dodal, da pogodba z Alstonom za blok 6 dovoljuje le rabo velenjskega premoga s kurilnostjo 9,5 GJ/kg. Podatkov o tem, koliko je v Velenju takšnega premoga, pa po njegovih besedah nimata niti HSE niti ministrstvo.

"Zato so podatki o razpoložljivih količinah nepopolni in lahko zavajajoči," opozarja Kopač in dodaja, da je razpisna dokumentacija za blok 6 predvidela kurjenje do 200 tisoč ton indonezijskega premoga na leto v obdobju do leta 2030, "po drugi strani pa je TEŠ Vladi RS zagotavljal, da uporaba uvoženega premoga sploh ni predvidena".

"Na direktoratu za energijo imamo zato dovolj razlogov, da smemo in moramo vprašati, s kakšnimi zalogami premoga Premogovnik Velenje dejansko razpolaga."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.