Slovenija
79 ogledov

Kopač zahteva pojasnila

Radioaktivni odpadki iz Jedrske elektrarne Krško se bodo očitno še vrsto let kop Žurnal24 main
Posel. Od državnih k Petanovim obveznicam.

Janez Kopač, direktor direktorata za energijo, pričakuje podrobna pojasnila upravnega odbora sklada za razgradnjo Jedrske elektrarne Krško (Jek), ki je, kot smo razkrili, umaknil predlog za imenovanje Ksenje Žnideršič Planinc za direktorico sklada. Ta je namreč kot vršilka dolžnosti direktorja prodala za tri milijone evrov državnih obveznic in kupila obveznice Dela Prodaje, ki so bile izdane ob prevzemu Term Čatež. Upravni odbor je posel označil za negospodaren.

Pritiski z vseh strani
Kopač je sicer v petek zanikal kakršnokoli povezavo z Bojanom Petanom, direktorjem DZS, ki lastniško obvladuje Delo Prodajo in Terme Čatež. "Petana poznam, sva se že srečala, a o kakšnih naložbah nikoli nisva govorila," je dejal Kopač. Zakaj se je Žnideršič Planinčeva odločila za nakup, tako ni jasno.

Predsednik upravnega odbora sklada Dimitrij Marjanović zapleta ni želel komentirati, Žnideršič Planinčeva pa je bila po petkovi seji odbora nedosegljiva. Upravni odbor je po naših informacijah ugotovil, da nakup z vidika donosnosti ni bil sporen, obveznice Dela Prodaje pa nimajo ustrezne bonitete. "Želeli smo ji omejiti pooblastila, da bi se morala pri večjih poslih posvetovati z odborom, a nas je Žnideršič Planinčeva odpravila s pravnim mnenjem, ki ugotavlja, da soglasje odbora po zakonu ni potrebno," je dejal član odbora, ki ni želel biti imenovan. Kot je dodal, so s tem hoteli "preprečiti podobne neumnosti, kot je nakup obveznic Dela Prodaje. Tako bi se tudi sama rešila pritiskov, ki prihajajo iz vseh strani, a tega očitno ni želela." Nekateri namreč tudi namigujejo, da je Žnideršič Planinčeva žrtev bojev med SD in Zaresom za prevlado v skladu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.