Slovenija
42 ogledov

Kopali bi se, a ne v fekalijah

češča vas Jerca Božič Kranjec
Smrad zaradi nepravilnih priključkov. Fekalije v Krko tečejo prav pri kopališču.

"Zaradi smradu iz grabna, ki vodi od vasi proti Krki, se ne moremo zadrževati ne na balkonih ne na terasah; še najbolj smrdi zvečer, neznosno pa je poleti," nam je težavo vaščanov Češče vasi opisal Slavko Kranjc. Zaradi tega so se že večkrat obrnili na novomeško komunalo, saj menijo, da gre vzrok iskati v kanalizaciji, a kot je dodal, pravega odziva oziroma rešitve ni bilo.

Mešanje z meteorno vodo


Vaščani domnevajo, da se poti fekalne kanalizacije do čistilne naprave in meteornih voda, ki so speljane naravnost v Krko, nekje srečajo, zato v reko teče onesnažena voda – in to prav tam, kjer oživljajo vaško kopališče. "Kopališče je bilo tu že pred več kot 50 leti. Pred časom je eden izmed otrok zbolel za kožno boleznijo in takrat so se tu prenehali kopati. Zdaj pa želimo kopališče znova oživiti," je povedala Maja Makše. Z udarniško akcijo so lani postavili plato in stopnice do Krke, zato se toliko bolj želijo znebiti umazanije.

Še isti dan na teren

Igor Ilar, vodja sektorja odvajanja in čiščenja odpadnih voda pri Komunali Novo mesto, je pojasnil, da imajo v Češči vasi tako imenovani dvojni sistem, kar pomeni, da sta tako meteorna kot fekalna kanalizacija speljani v enem jašku, najverjetneje zato, ker se je pri investiciji varčevalo. "Ob poškodbi lahko pride do mešanja ali pa se je to zgodilo ob zasebnih preureditvah priključkov na kanalizacijo, zato bomo pregledali celotno omrežje in zadevo uredili," je obljubil 
Ilar.

Tik pred zaključkom redakcije nam je sporočil, da so delavci komunale popoldne že potrdili njegovo domnevo o napačno izvedenih priključkih: "Gre za dva lastnika, ki ju bomo pozvali, naj priključka popravita, sicer ju bo obiskal inšpektor."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.