Slovenija
30 ogledov

Kopališča v Sloveniji ustrezna

kopališče, kopanje, poletje Shutterstock
V EU 94 odstotkov kopališč izpolnjuje minimalne standarde kakovosti vode, kar je dva odstotka več kot v lanskem poročilu. Odlično kakovost vode so zapisali na 78 odstotkih kopališč. V Sloveniji so vse kopalne vode ustrezne.


Po odlični kakovosti vode izstopata Ciper in Luksemburg, saj vsa njuna kopališča s seznama dosegajo odlično kakovost vode. Še osem drugih držav ima odlične kakovostne vrednosti, ki presegajo povprečje EU: Malta (97 odstotkov), Hrvaška (95 odstotkov), Grčija (93 odstotkov), Nemčija (88 odstotkov), Portugalska (87 odstotkov), Italija (85 odstotkov), Finska (83 odstotkov) in Španija (83 odstotkov).

Vsa kopališča dosegla standarde

V Sloveniji so v letu 2012 vsa morska obalna kopališča dosegala priporočene standarde kakovosti vode. Leto poprej je eno morsko obalno kopališče doseglo zgolj minimalno obvezno vrednost. Vsa kopališča na rekah in jezerih v Sloveniji so lani enako kot leto prej dosegla minimalno obvezno kakovost vode, stopnja izpolnjevanja priporočenih standardov kakovosti vode pa se je v primerjavi z letom 2011 znižala s 50 odstotkov (13 kopališč) na 34,6 odstotka (devet kopališč). Ne v letu 2012 ne leto prej v Sloveniji ni bilo treba zapreti nobenega kopališča na morski obali ter obalah rek in jezer.

Rezultati za celotno EU so se v primerjavi z lani izboljšali, s čimer se nadaljuje pozitiven trend, opažen  že od začetka nadzora kopalnih voda v skladu z direktivo o kopalnih vodah leta 1990. Kljub temu pa letošnje poročilo razkriva, da imata skoraj dva odstotka kopališč ob morskih plažah, na jezerih in rekah vodo slabe kakovosti. Najvišje odstotke neustreznih kopališč imajo Belgija (12 odstotkov), Nizozemska (sedem odstotkov) in Velika Britanija (šest odstotkov). Nekatere od teh plaž je bilo treba med poletno sezono leta 2012 zapreti.

Več kot 95 odstotkov izpolnjuje minimalne standarde

Na splošno imajo morska kopališča dobre rezultate, saj jih v EU več kot 95 odstotkov izpolnjuje minimalne zahteve, 81 odstotkov pa jih je dobilo odlično oceno. Če s temi podatki primerjamo kopalne vode v rekah in jezerih, jih 91 odstotkov presega minimalni prag, 72 odstotkov pa jih je odlične kakovosti.

Na nekaterih območjih je preplavljanje vod ob neurjih, ko odtočni kanali ne morejo zadržati vsega dežja, še vedno problematično, čeprav se je kakovost vode z boljšim čiščenjem odpadnih vod in manj izpusti neprečiščenih odplak izboljšala. Na začetku 90.  let je imelo le približno 60 odstotkov kopališč vodo odlične kakovosti, 70 odstotkov pa jih je izpolnjevalo minimalne standarde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.