Slovenija
15 ogledov

Kopati se ali ne

(Foto: Epa) Žurnal24 main
V poletni vročini iščemo osvežitev v vodi; bazenih, morju, tudi tako imenovanih divjih kopališčih. Kdo nadzira ustreznost vode in na kaj moramo biti pozorni?

Agencija RS za okolje (Arso) preverja kakovost vode na 46 uradnih naravnih kopališčih, določenih z evropsko direktivo. Ostala priljubljena kopališča, črtana s seznama registriranih kopalnih mest, so tako imenovana divja kopališča, kjer se ljudje kopajo na lastno odgovornost.

Če bi popili nekaj takšne neprimerne vode, bi lahko dobili drisko, lahko bi bruhali, v črevesju bi nas črvičilo, skratka, oboleli bi za blažjo zastrupitvijo prebavil. Reakcija je seveda odvisna od količine popite vode.
Aleš Petrovič, IVZ

 "Vodo preverjajo v morju, jezerih, Kolpi, tudi Krki in še kje, medtem ko severno od Save, kjer se ljudje tudi kopajo, ni nobenega mesta, ki bi ga nadzirali," pri tem opozarja dr. Aleš Petrovič z Inštituta RS za varovanje zdravja. "Pokritost vzorčenja bi morala biti večja, kot taka je nefer do velike skupine ljudi."

Petrovič medtem vendarle opozori tudi na pomanjkljivosti samega vzorčenja, rekoč, da sami vzorci nekaj povedo, ne pa veliko: "Treba bi bilo izdelati nekakšne profile teh kopališč, ki bi vsebovali tudi podatke o okolici – ali je v bližini tovarna, hlev, naselje, ki ima neurejeno kanalizacijo, opazovati bi bilo treba pojave glede na vreme." Na ta način bi lahko že vnaprej predvideli, kaj se bo ob določenih dogodkih zgodilo z vodo.

Stran s pretiranim strahom, rekreacija je potrebna
"Ljudje se kopajo in se morajo kopati. Rekreacija v naravi je nujno potrebna; seveda upoštevajoč opozorila glede nevarnosti neposredne izpostavljenosti soncu," poudarja Petrovič in dodaja, da je tudi pri vodi potrebna predvsem zdrava pamet. "Treba si je ogledati, kakšna je voda, kaj po njej plava, ali ima duh, ali je zelo kalna. Če bi popili nekaj takšne neprimerne vode, bi lahko dobili drisko, lahko bi bruhali, v črevesju bi nas črvičilo, skratka, oboleli bi za blažjo zastrupitvijo prebavil," razlaga in doda, da je vsekakor naša reakcija odvisna tudi od količine popite vode. "Če je te vode več, lahko pride tudi do kratkotrajnega vročinski gripi podobnega obolenja, teoretično je možna tudi okužba kože."

Petrovič sklene, da je pretiran strah – tak, ki bi nas odvrnil od kopanja – pred posledicami odveč, v isti sapi pa poudari, da bi bil vendarle potreben pritisk na pristojne institucije, da bi se izdelali omenjeni profili kopališč.

Pri tem Arso odgovarja, da lahko pobudo za monitoring vode lokalna skupnost posreduje okoljskemu ministrstvu, in če izpolnjuje določene pogoje, območje uvrstijo na seznam voda za spremljanje. Poleg tega lahko lokalne skupnosti same naročijo analize pri zavodu za zdravstveno varstvo. Ker pa oboje stane precej denarja, je malo verjetno, da se bo seznam spremljanih kopališč povečal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.