Slovenija
82 ogledov

Koper 60 centimetrov pod vodo

Tako je bilo včeraj v Portorožu. (Foto: FB)
1/20
Žurnal24 main
Dež je največ nevšečnosti povzročal na Primorskem. Zaliti objekti, sprožali so se zemeljski plazovi, podirala so se drevesa.

Zaradi dežja so imeli včeraj zvečer in ponoči največ težav v občinah Izola, Koper in Piran.

Gasilci JZ BG Koper so posredovali tako v občini Piran kot občini Koper. "V povezavi z močnim deževjem smo prvi klic dobili ob 19.15 iz piranske občine. Največ je šlo za poplavljene kleti in polomljeno drevje. Naše enote so opravile šest intervencij. V Kopru je bilo veliko dela. Prešernov trg je bil precej poplavljen. Pri takih zadevah moramo malo počakati, da se umirijo, saj voda priteka iz jaškov, in da nato voda začne tudi počasi odtekati. V nasprotnem primeru bi prečrpavali morje v morje. Visoka je bila tudi raven morja, zaradi česar so bili poplavljeni tudi podhodi. Zaradi hudournika je bilo poplavljenih nekaj hiš, podrlo se je nekaj dreves. V Semedeli je bil zemeljski plaz, za katerega mislim, da so ga že sanirali," je za zurnal24.si pojasnil Darjo Sila, vodja intervencije iz JZ GB Koper.

Previdno še naprej
"Delo smo zaključili ob 2. uri. Vendar pa posredujemo še naprej, ljudje prihajajo na delo in ugotavljajo, kaj se je zgodilo. Gre predvsem za črpanje vode. Na Obali pa je zdaj vse prehodno in prevozno," je dejal Sila, ki ob tem opozarja, da je treba biti previden še naprej, zlasti na cesti. "Na cestah je še vedno nanos peska in zemlje. Tudi službe, ki to čistijo, imajo najverjetneje veliko dela." V koprski občini so bili na svojih lokacijah na delu tudi prostovoljni gasilci društev Hrvatini, Dekani, Babiči in Pobegi-Čežarji. V piranski občini pa še gasilci PGD Piran in Sečovlje.

Občasno dež še danes
Tudi danes bo občasno še deževalo, na Primorskem bo pihala zmerna burja, v vzhodni Sloveniji pa severni veter, sicer pa bo pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, ob morju in na Goriškem do 23 stopinj Celzija.
Jutri bo na Primorskem sončno, burja bo ponehala. Drugod bo sprva še pretežno oblačno, dež bo zjutraj in dopoldne povsod ponehal, najpozneje v jugovzhodni Sloveniji. Na območju občine Izola je meteorna voda v Kortah začela odnašati cisterno in zalivati stanovanjsko hišo ter zalila prostore gospodarske družbe v Izoli.

Plaz ogroža hišo
Na cesto proti Medošem in cesto Izola–Baredi se je sprožil zemeljski plaz. Večji zemeljski plaz, ki se je sprožil na Maliji, je velik okoli 15 metrov in ogroža stanovanjsko hišo.

"Iz 112 smo, v PGD Izola, prejeli poziv za dve intervenciji. V kletnih prostorih Mehano, kjer je zalilo arhiv in strojnico, smo izčrpali vodo. Na Maliji smo si ogledali plaz in svetovali ogroženim, kako naj ravnajo ponoči, če bi se stanje poslabšalo. Pred nami so plazišče pogledali dežurni s komunale, ki naj bi zjutraj nadaljevali z ukrepi,"
nam je povedal Danjel Žigante iz PGD Izola. Plaz so do zdaj že sanirali.

Na cestah zemlja in drevesa
V občini Piran je meteorna voda zalila prostore štirih objektov, in sicer kletne prostore rehabilitacijskega centra na Pacugu, garažne prostore v Vilfanovi ulici na Bernardinu, v Bolniški ulici je iz tretjega nadstropja vdirala voda v stanovanje, v hotelu v Portorožu pa je voda zalila strojnico bazena.

Poplavilo je tudi Rozmanovo ulico, kjer je meteorna voda udarila iz jaška za odvodnjavanje. Na Dantejevo ulico v Piranu se je vsulo nekaj kamenja in zemlje, na cesto v Vinjolah in cesto Sveti Peter–Dragonja pa je splazila zemlja. Preko cest Lucan–Strunjan, Valeta–Strunjan in Dragonja–Sečovlje so se podrla tri drevesa.

Zalita koprska tržnica
Občino Koper je že včeraj okoli 13. ure zajel močan naliv. Po podatkih Agencije RS za okolje je v pol ure padlo več kot 20 litrov padavin na kvadratni meter. Meteorne vode so ogrožale območje koprske tržnice in tam parkirana vozila ter zaradi okvare sistema za črpanje na zbiralniku vode zalile prostore mladinskega zdravilišča na Debelem rtiču.

 

Več prometnih nesreč
Dež in posledično mokra cesta sta bila vzrok tudi nekoliko večjemu številu prometnih nesreč. Policisti pozivajo vse voznike, naj bodo na cesti previdni in potrpežljivi. Spremljajte ravnanje drugih, poskušajte predvideti njihove reakcije ter prilagajajte hitrost vožnje stanju in lastnostim ceste ter prometnim razmeram oziroma predvidljivim in že nastalim situacijam.

Pestro je bilo tudi zvečer in ponoči. Meteorna voda je zalila več stanovanjskih in drugih objektov. Poplavljena je bila tudi koprska tržnica, ogrožena so bila parkirana vozila ter Prešernov trg, voda je dosegla višino kar 60 centimetrov.

Zaradi preobremenjenosti sistema cestnega odvodnjavanja je voda zalila štiri ceste in en podvoz. Podrti sta bili dve drevesi, sprožilo se je pet zemeljskih plazov, dvakrat je bila prekinjena oskrba z električno energijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.