Slovenija
18 ogledov

Koper, nakupovalna meka

“Povprečni nakup v naših trgovinah verige Zara je dobrih 48 evrov,” pravi Jožica Žurnal24 main
Ni slabo. V Banki Koper razkrivajo, da se stanja na računih občanov sploh niso poslabšala.

Denar. Po podatkih Banke Koper, ki ima na Primorskem prevladujoč, 60-odstotni tržni delež, prebivalstvo ni brez denarja. Konkretneje – čeprav bi morda v krizi pričakovali, da so tekoči računi bolj ali manj v rdečih številkah, temu ni tako.

V zadnjem letu smo zasledili trend naraščanja stanja na transakcijskih računih za skoraj tri odstotke. Stanje limitov se ni povečalo, je na enaki ravni koriščenja kot lani. Ima pa sicer sezonsko komponento – koriščenje limitov se poveča pred dopusti in novim šolskim letom ter v prednovoletnem obdobju,” pojasnjuje Franc Ohnjec, vodja službe za korporativno komuniciranje v Banki Koper. Prav tako se ni povečala zadolženost prebivalstva.

3 - odstotno rast stanja na računih svojih komintentov opažajo v Banki Koper.

 

Tudi zadnji podatki Banke Slovenije kažejo, da so se vloge na vpogled povečale za 93 milijonov evrov, dolgoročni depoziti pa kar za 163 milijonov evrov.

Visoka kupna moč
V novem nakupovalnem središču Planet Tuš, ki je svoja vrata v Kopru odprl ta teden, pričakujejo pet milijonov kupcev na leto, polovica naj bi jih bila iz tujine. Kot so povedali predstavniki Tuša, so pri svoji odločitvi o 75-milijonski naložbi na Obali, ki naj bi bila največje nakupovalno-zabavno središče v severnem Jadranu, upoštevali tudi dejstvo, da gre za eno od najbogatejših regij v državi, bližino meje (na italijansko in hrvaško stran) in to, da imajo Primorci najvišjo kupno moč, takoj za Ljubljano.

V novem nakupovalnem središču računajo na 30 odstotkov kupcev iz Italije in 20 odstotkov s Hrvaške. To so pri svoji odločitvi za odprtje desetih trgovin v kompleksu upoštevali tudi v družbi Magistrat International, enem od vodilnih distributerjev tujih blagovnih znamk pri nas. “Računamo, da bo vrednost povprečnega nakupa v Zari dobrih 48 evrov, v Marelli (najdražji trgovini, op. p.) pa skoraj dvakrat višja,” napoveduje Jožica Brcar, komercialna direktorica.

Podatki o kupni moči v Obalno-kraški regiji sicer kažejo, da več kot polovica prebivalstva zasluži več kot tisoč evrov neto in da je delež tistih z najmanjšo kupno močjo na Primorskem celo nekoliko manjši kot v ljubljanski regiji. V obalni regiji je v primerjavi z osrednjo tudi precej manj gospodinjstev brez prihodkov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.