Slovenija
88 ogledov

V Ljubljani več kot dva tisoč protestnikov

Protest proti kapitalizmu v Kopru.
1/66
Tjaša Pureber
Okoli 50 protestnikov se je odločilo, da bo pred Ljubljansko borzo vztrajalo čez noč. Med 400 in 500 se jih je zbralo tudi v Mariboru.

Dogajanje skozi oči naših poročevalcev na terenu:

V Ljubljani se je po nestrokovni oceni zbralo okoli dva tisoč protestnikov, vendar se jih je večina proti večeru razšla. S Kongresnega trga so se okoli 17. ure preselili pred Ljubljansko borzo: odločili so se, da jih bo okoli 50 noč preživelo na ploščadi pred borzo. Nekateri so že prišli pripravljeni s spalnimi vrečami, drugi so odšli po šotore. Na ploščadi je že zraslo mini šotorišče.

Kmalu po prihodu pred borzo je na enega od žlebov stavbe priletela dimna bomba, zaradi česar se je precej kadilo. Odtrgali so tudi črko r v napisu "borza".

Promet je bil zaradi protestnikov delno oviran, sicer pa je bil protest miren. Prisotni so bili številni policisti, ki pa jim do zdaj ni bilo treba posredovati.

Med protestniki se je znašlo veliko študentov kot tudi pripadnikov nekoliko starejše generacije. "Zdi se mi, da je treba opozoriti, da ni cilj, da kapitalizem samo izboljšamo, ampak da sistem zamenjamo v celoti," je za Žurnal dejal eden od protestnikov.


"Nismo tukaj ker bi hoteli volitve, hočemo drugačen sistem obnašanja, ki bo temeljil na direktni demokracijo, kjer bomo imeli vsi svoj glas," pa je poudarila druga protestnica, ki je prišla pred borzo.

Na protestu smo od javnih osebnosti opazili nekdanjega ministra v Janševi vladi Žiga Turka, Igorja Ariha, ki organizira kampanjo Zorana Jankovića, znanega aktivista in organizatorja koncertov Igorja Vidmarja, komentatorja in sociologa Vlada Miheljaka, psihologinjo Gabi Čačinovič Vogrinčič, članico iniciativnega odbora novega gibanja TRS Manco Košir.

V Mariboru pa se je zbralo med 400 in 500 protestnikov. Na Trgu Leona Štuklja je vsak lahko izrazil svoje mnenje.

V Kopru se je shod začel začel že dopoldan, udeležilo se ga je okoli 250 ljudi.


 

Protesti 15o v Mariboru | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Poostreno pred vlado in državnim zborom

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so se okoli 15. ure začeli zbirati protestniki, ki opozarjajo na bogatenje enega odstotka bogatih na račun 99 odstotkov ljudi. Policija se je očitno dobro pripravila na proteste, saj je varovanje poostreno pred vlado in državnim zborom.

Pred poslopjem vlade se je tako že zbralo več policijskih vozil in posebna enota policije. Okoli 13.50 je po poročanju naše novinarke bilo tam okoli osem policijskih maric.

Varovalne ograje so postavljene tudi v bližini državnega zbora, tako da je dostop skoraj onemogočen. Parkirišče na Trgu republike pa je izpraznjeno. Policistov mrgoli tudi v bližini nemškega in ameriškega veleposlaništva.

V Kopru protestiralo okoli 250 ljudi

Shod proti finančnemu kapitalizmu v Kopru začel okoli 11. ure.

Na shodu se je zbralo okoli 250 ljudi, med katerimi so bile tako mlade družine kot starejši. "Kdor seje bedo, žanje bes," je pisalo na enem izmed transparentov.

V množici je bilo mogoče videti tudi anarhistične zastave. Protestnike so prišli pozdraviti nekateri politiki, ki pa so jih izžvižgali.

Poslanca Zaresa Franca Jurija so tako pričakali z vzkliki "politiki, go home" (politiki, pojdite domov). Kot so namreč prepričani protestniki, si politki na tak način želijo dobiti le politične točke.

Zahtevamo pravično porazdelitev dobrin, odpravo kapitalističnih ekonomskih odnosov, delavsko samoupravljanje v podjetjih in neposredno demokracijo, ki je horizontalna, decentralizirana in globalno ljudska,” so zahtevali udeleženci shoda, ki so okoli enih popoldne shod zaključili z govori delavcev v Luki Koper.

Zadnje od naših poročevalcev na Kongresnem trgu:

-na Kongresnem trgu je bilo nekaj čez 15. uro zbranih več sto oziroma blizu tisoč ljudi

-protestniki se mirno zbirajo s transparenti, policija je tudi prisotna, vendar se drži ob strani

Komentarjev 9
  • gec 10:35 16.oktober 2011.

    VEM DA RAZUMETE OBSTOJ BEOGRADA,LEPO OD HRVATOV...

  • gec 10:34 16.oktober 2011.

    TO V ZAGREBU POVEJ!!!

  • privat 07:58 16.oktober 2011.

    naj naredijo kaj bomo pa še njih zamenjali..volja naroda se šteje!! Nas bo več na zavodu?? Več varilcev ,šoferjev,varnostnikov...