Slovenija
1615 ogledov

Koper želi svoje ceste izločiti iz navigacijskih sistemov

Sygic navigacija Sygic
Mestna občina Koper je leto 2023 sklenila s presežkom prihodkov nad odhodki v višini približno 570.000 evrov, piše v zaključnem računu, ki ga je na današnji seji potrdil občinski svet. Poleg tega je odobril projekt video snemanja občinskih cest, ki naj bi pripomogel k izločitvi odsekov, kjer tranzitni promet ni dovoljen, iz navigacijskih sistemov.

Proračunski odhodki in izdatki niso presegli meje 100 milijonov evrov, čeprav je proračun za leto 2023 to predvideval. Dejansko so znašali nekaj čez 81 milijonov evrov, k čemur gre dodati tri milijone evrov za odplačilo glavnic kreditov.

Od napovedanih naložb v višini nad 42 milijonov evrov jih je občina realizirala za manj kot 28 milijonov. Občinske službe so nizko realizacijo pripisale razmeram na svetovnih trgih oziroma omejeni ponudbi. Zaradi tega so izvedbo več naložb prenesli v leto 2024. Med drugim niso uredili kopališča v Žusterni niti niso v celoti izpeljali projektov gradnje kanalizacije ter sanacije objekta osnovne šole in gimnazije z italijanskim učnim jezikom.

Po drugi strani je občina realizirala več kot 97 odstotkov načrtovanih prihodkov, to pomeni skoraj 85 milijonov evrov. Po načrtih naj bi se v lanskem letu zadolžila za dodatne štiri milijone evrov, a se to ni zgodilo. Dolg občine je ob koncu lanskega leta znašal skoraj 29 milijonov evrov, še izhaja iz sprejetega zaključnega računa.

Občinski svetniki so danes potrdili 150.000 evrov vredno naložbo v projekt video snemanja kategoriziranih občinskih cest. Pobuda je posledica pritožb nad prometnimi zastoji v času turistične sezone, ki se ne dogajajo le na glavnih, ampak tudi na lokalnih cestah.

Kot je pojasnil vodja občinske službe za digitalni razvoj Andrej Erzetič, so poskušali doseči izločitev posameznih cest iz aplikacij za navigacijo, a je največji ponudnik storitev to zavrnil. Obrnili so se na Nacionalni center za upravljanje prometa, ki posreduje podatke o stanju na cestah podjetjem. Ugotovili so, da obstoječi sistem nadzora občinskih cest ne omogoča pošiljanja podatkov v uporabni obliki, saj je bil zasnovan za upravljanje prometa in ne za navigacijo.

Za pridobitev podatkov v takšni obliki, kot jo sprejemajo ponudniki navigacijskih storitev, bodo morali občinske ceste, prometne znake in oznake na cestišču znova posneti. Po Erzetičevih besedah je to mogoče storiti le spomladi. Želijo si, da bi to bilo že letos, a bo težko, ker morajo najprej objaviti razpis za izvajalca snemanja.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:06 19.april 2024.

    Samo tiste ceste, ki peljejo mimo vil,in nočejo da so na googlu,se ve zakaj