Slovenija
21 ogledov

Kopnenje premoženja

Borut Hočevar. Žurnal24 main
Zaradi poloma na borzah je treba marsikatero odločitev premisliti na novo.

Neodgovorno je misliti, da ne bomo občutili nobene posledice zdajšnjih borznih zlomov. Tudi če nimamo delnic na borzi, utegnemo biti čez čas siromašnejši, kot smo danes. Le vedeli ne bomo, da se je naše premoženje skrčilo zaradi padanja tečajev na borzah v Ljubljani, New Yorku ali kje drugje.

Trg nepremičnin
Ne, to ni nikakršna fantastika. Vzemimo primer. Kaj se bo dogajalo s cenami slovenskih nepremičnin? Odgovora, jasno, ne poznamo, a nekateri poznavalci razmišljajo, da cene lahko padejo. Prodajalcev je veliko, kupcev pa ni. Zlasti lahko padejo cene večjih nepremičnin, vrednih več kot 200 tisoč evrov. Čeprav na prvi pogled ni videti, pa je padec cene stanovanja na primer v središču Ljubljane posredno povezan z dogajanjem na ameriških finančnih trgih. Naše premoženje utegne kopneti na več koncih: vrednost kupljenih
vrednostnih papirjev bo vse manjša, hkrati pa bodo vse manj vredna naša stanovanja. Neki finančni strokovnjak je ob tem dejal: “Leta 2009 se utegne zaradi izgub povečati število samomorov.”

Tako hudo najbrž ne bo, drži pa, da zlatih časov, ko so (dolgo) rasle cene vsakršnega premoženja, najbrž zlepa ne bo več. Naš odnos do premoženja moramo zato temeljito prevetriti. Zdaj ne gre za to, da bi čim več zaslužili, ampak da bi čim manj izgubili. S premoženjem bo zato treba veliko bolj skrbno ravnati kot zadnja leta. In še: veliko bolj kot do zdaj bo veljalo pravilo, ki ga je nekoč zelo rad poudarjal nekdanji guverner France Arhar: Denar je plaha srna, ki hitro zbeži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.