Slovenija
716 ogledov

Koprivnikarja bo nasledila Kozlovičeva

Ljiljana Kozlovič Saša Despot
Pogajanja s sindikati bo namesto Koprivnikarja prevzela Kozlovičeva. Vlada bo pripravila nova izhodišča za pogajanja s sindikati.

Vlada je danes razrešila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja kot glavnega pogajalca s sindikati javnega sektorja ter na to mesto imenovala njegovo namestnico, generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič.

Koprivnikar se je sam želel umakniti. "Glede na odziv sindikatov, glede na mandat, ki mi je podeljen, in tudi morda glede na številne kritike, s katerimi se soočam - pa ne bom sodil o njihovi upravičenosti -, prihajam do odločitve, da bom vladi predlagal menjavo vodje pogajalske skupine in se sam s te pozicije umaknem," je v izjavi za medije konec preteklega tedna pojasnil Koprivnikar.

Kozlovičeva je generalna sekretarka vlade od septembra 2016. Na vlado je prišla iz poslanskih klopi, kjer je bila med drugim namestnica vodje poslanske skupine SMC in vodja odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Med letoma 2005 in 2014 je bila načelnica Upravne enote Koper, leto prej je bila podsekretarka na ministrstvu za javno upravo v direktoratu za e-upravo in upravne procese, v letih 2001 do 2004 pa je vodila oddelek za upravno notranje zadeve v Upravni enoti Koper. Med letoma 1997 in 2001 je bila tam na čelu referata za osebna stanja, migracije ter javni red. Pred tem je bila zaposlena na Policijski upravi Koper, kjer je leta 1981 tudi začela svojo poklicno pot.

Koprivnikar ni bil prepričan o koalicijski podpori

Vlada je Koprivnikarju prejšnji teden podelila mandat, da se s sindikati pogaja v okviru enoodstotnega linearnega dviga plačne lestvice oziroma vrednosti plačnih razredov. Takšen mandat je bil predlog koalicijske stranke, je povedal minister, ki je med drugim izpostavil tudi, da težko kredibilno zagovarja stališča vlade, če po drugi strani ne more biti prepričan, da za temi izhodišči vlada trdno stoji z vsemi svojimi koalicijskimi strankami.

Premierja je Koprivnikar o svoji odločitvi seznanil po tistem, ko so predstavniki 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, na petkovih pogajanjih zavrnili predlog o povečanju plačne mase za en odstotek, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Prav tako so se na predlog že v četrtek ostro odzvali v šolskem sindikatu Sviz.

Vlada bo pripravila nova izhodišča

"Minister Koprivnikar je ugotovil, da je pogajalski proces prišel do neke točke, ko je postal precej napet. S strani sindikatov ni bilo nobenih protipredlogov, minister Koprivnikar je bil mnenja, da bi menjava na mestu glavnega pogajalca pogajalski proces lahko pospešila," je po današnji seji vlade dejal predsednik vlade Miro Cerar, ki od Kozlovičeve pričakuje, da bo pogajanja nadaljevala že v naslednjih dneh, morda že jutri.

Kozlovičeva naj bi po besedah Cerarja najprej preverila v čem izhodišča, ki jih je pripravila vlada in se nanašajo na enoodstotni linearni dvigh plač, sindikatom ne ustreza. Vlada bo nato, kot pravi Cerar, pripravila nov predlog, ki pa mora biti še vedno finančno vzdržen.

Komentarjev 3
  • jakob 07:44 23.februar 2018.

    Vlada ne sme popustiti učiteljem,začelo se je pa z velikim dvigom plač zdravnikom,z tem so odprli pandorinno skrinjico

  • Avatar Leon
    Leon 14:42 22.februar 2018.

    ali drugače ..iz kozla na Kozlovičko !

  • Avatar čavez
    čavez 13:19 22.februar 2018.

    Čefurka še večje sranje.