Slovenija
40 ogledov

Korak bližje nižjim kaznim v prometu

policija in novi zakon Boštjan Tacol
Vlada v državni zbor pošilja novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Kazni za manjše prekrške bodo nižje.

Vlada v državni zbor (DZ) pošilja novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki niža kazni za blažje prometne prekrške. Po besedah ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača so novelo zakona pripravili na podlagi študije, ki je pokazala, da imamo glede na nekatere druge evropske države nenormalno visoke kazni.

Nekaznovanim namesto kazni opomin?

Ministrstvo še letos načrtuje tudi pripravo novele zakona o prekrških, s katero bi uvedli možnost, da se voznikom, ki več let niso storili prekrška, pri manjših prekrških namesto kazni izreče opomin. Uvedli naj bi tudi nov sistem plačevanja prekrškov, in sicer, da bi tisti z višjimi dohodki od določene stopnje naprej plačali višjo kazen, ki bi se jim odmerila glede na dohodek.

Nižje kazni

Novela, ki jo vlada pošilja v DZ, sicer predvideva zniževanje nekaterih kazni za prekoračitev hitrosti, kazni za vožnjo pod vplivom alkohola, ogrožanje otrok v prometu, pobeg s kraja nesreče in druge hude kršitve pa ostajajo nespremenjene.

Novela po besedah Černača odpravlja tudi nekaj nedoslednosti, ki so se pokazale med izvajanjem zakona, predvsem ko gre za pristojnosti občinskega redarstva, vsebuje pa tudi spremembe, ki olajšujejo dejavnost avtobusnih prevoznikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.