Slovenija
10 ogledov

Korak do odškodnin

Pričakujem, da bo ustavno sodišče zahtevo čim prej obravnavalo, kajti ne rešuje Žurnal24 main
Neplačani prispevki. Če bo ustavna 
presoja v prid 
delavcem, bo to podlaga za odškodninske tožbe.

Neustavnost. Odvetniška družba Čeferin je za Konfederacijo novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti sedmih zakonov, ki urejajo pravico do plačanih prispevkov za socialno varnost.

53 tisoč delavcev konec lanskega leta ni imelo plačanih prispevkov. Dolg je znašal 262 tisoč evrov.

Po njihovem je neustavno, da zakonodaja ne določa učinkovitega načina obveščanja delavca o plačanih prispevkih, ne ureja učinkovitega mehanizma za izterjavo prispevkov in da delavci, ki jim podjetja niso plačevala prispevkov, nimajo enake možnosti uveljavljanja pravic kot drugi.

Če bi ustavno sodišče ugodilo zahtevi, bi delavci dobili pravno podlago, da bi lahko vlagali odškodninske zahtevke. “Načeloma bi takšna odločba ustavnega sodišča dokazovala protipravnost stanja, kar je eden izmed elementov odškodninske odgovornosti. Vlaganje odškodninskih zahtevkov zoper državo zato ni izključeno,” je za Žurnal24 pojasnil odvetnik Marko Bošnjak. Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar je optimističen: “Ne dvomim, da bo ustavno sodišče odločilo v našo korist.”

Ustavno sodišče praviloma odloči v letu ali dveh, po tem pa ima državni zbor eno leto časa, da izpodbijane zakone popravi in uskladi z ustavo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.