Slovenija
72 ogledov

Korak k legalizaciji naselij

Janez Doltar Jerca Božič Kranjec
Janez Doltar pravi, da bo mestna občina odkupovala zemljišča zasebnikov, na katerih že živijo Romi.

Denar, ki ga nameravamo pridobiti na razpisu za komunalno infrastrukturo v romskih naseljih, bomo porabili predvsem za odkupe zemljišč v romskem naselju Žabjak, nam je povedal Janez Doltar, ki je na mestni občni odgovoren za romska vprašanja.

Na razpisu, ki ga je služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) objavila pretekli petek, je letos na voljo okoli tri milijone evrov; Novomeščani pričakujejo, da bodo dobili od tristo tisoč do pol milijona evrov.

Zazidljivo še ni

Manjši del zemljišč v Žabjaku je sicer že v občinski lasti, največji lastnik tamkajšnje zemlje pa je ministrstvo za obrambo. “Na občini moramo vztrajati, naj nam ministrstvo zemljišča podari, sicer nam bo zmanjkalo denarja za preostale odkupe parcel, ki so za dokončno ureditev naselja bistvenega pomena,” pravi Doltar.

Po novem občinskem prostorskem načrtu (OPN) je za zdaj zazidljiv le del Žabjaka, pa še to za poslovno dejavnost. “Na oddelku za prostor že pripravljajo spremembe in dopolnitve OPN, ki bi omogočile legalizacijo naselja, a največja ovira na tej poti je soglasje Krajevne skupnosti Bučna vas,” je dodal Doltar.

Rome bodo zaposlovali

Korak k ureditvi romske problematike v mestni občini, ki naj bi k soglasju za legalizacijo prepričal tudi krajane Bučne vasi, bo po Doltarjevih besedah javno podjetje, ki bo v Žabjaku zaposlovalo Rome. Ukvarjalo naj bi se s komunalno dejavnostjo, predvsem odpadki. “To, da bodo Romi hodili v službo, zaslužili in postali lastniki zemljišč, je osnovni moto občinske strategije reševanja romske problematike,” nam je še povedal Doltar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.