Slovenija
2 ogledov

Kordež iz Merkurja brez odpravnine

Zaradi napačnega prikaza poslovnih rezultatov, ki ga je razkrila ponovljena revi Žurnal24 main
Uprava Merkurja se je z nekdanjim predsednikom uprave nakelskega podjetja Binetom Kordežem dogovorila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja brez odpravnine.

Kordež je po dolgem času prestopil prag Merkurjeve poslovne stavbe v Naklem, saj po revizorjevem razkritju odškodovanja podjetja v času njegovega vodenja Merkurja v njem ni bil več dobrodošel. Kljub temu je še vedno veljala pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, ki jo je s Kordežem po odstopu z mesta predsednika uprave podpisal tedanji novi prvi mož Merkurja, sedaj že pokojni Bojan Knuplež.

Kordežu je po neuradnih podatkih mesečno za mesto svetovalca uprave pripadalo kar 13.000 evrov bruto plače, pri prekinitvi pogodbe pa bi lahko zahteval odpravnino v višini 12 plač. Kordež je v podjetju ostal zaposlen, saj se ni želel odpovedati odpravnini. Danes pa sta bila uprava Merkurja na čelu z Blažem Pesjakom in upravitelj prisilne poravnave Ladislav Hafner uspešna pri uveljavljanju svojih stališč in pogodba o Kordeževi zaposlitvi se bo s koncem meseca prekinila.

Kordež je po zagotovilih predstavnikov Merkurja brez kakšne morebitne kompenzacije pristal na prostovoljni odhod iz podjetja brez odpravnine. Uprava Merkurja in upravitelj Hafner, ki je bil nad razpletom prijetno presenečen, sta izrazila zadovoljstvo z dogovorom, saj Kordeževa plača ne bo več bremenila že tako obubožanega Merkurja.

Merkur nadaljuje pogovore z bankami
Danes zvečer se bodonadaljevali pogovori v Novi Ljubljanski banki, ki vodi konzorcij 15 bank upnic. Večina bank bi po doslej dostopnih informacijah že sodelovala v zagotavljanju 40 milijonov evrov kredita, podpira pa tudi načrt finančnega prestrukturiranja.

"Usoda postopka prisilne poravnave je odvisna od tega dogovora z bankami,"
je pojasnil Hafner. Zato upa, da bodo pogajanja, ki se vlečejo že dva meseca, kmalu končana, in se bo izkristalizirala dokončna rešitev.

Kot je znano, naj bi bil za slab položaj Merkurja krivo zlasti preteklo poslovodstvo, ki je leta 2008 tudi izpeljalo menedžerski odkup nakelskega trgovca s tehničnim blagom in s tem močno finančno oslabilo samo podjetje. Kordež zaradi menedžerskega prevzema in prepozne ter neučinkovite reakcije na gospodarsko krizo velja za glavnega krivca upada Merkurjeve prodaje in njegove insolventnosti, ki vodi v prisilno poravnavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.