Slovenija
72 ogledov

Kordež nagrajuje z malico

Če predsednik Merkurjeve uprave Bine Kordež ne dokaže, da je bil Merkur pred ste Žurnal24 main
Merkur. Za božičnico zaradi davčnih odpustkov poračun malice. Durs skeptičen.

Bine Kordež je svoje delavce nagradil s poračunom malice za nazaj, trdijo naši viri.

Delavci Merkurja so 4. decembra dobili približno po 400 evrov nagrade vsak, 230 evrov naloženih na Merkurjevo vrednostno kartico, razliko pa v gotovini. Da je to poračun malice, nam je potrdilo več zaposlenih v Merkurju, razvidno pa je tudi iz pojasnil uprave delavcem, ki smo jih dobili.

V Merkurju tega niso potrdili, pojasnili so le, da je dodatno izplačilo več, kot so njihove obveznosti po kolektivni pogodbi.

Zakaj, za vraga, malica
Razlog za poračun je davčne narave. Najvišje povračilo za prehrano, ki je še davčno priznan odhodek, je 6,12 evra na dan. To pomeni, da se od tega zneska ne plačujejo prispevki in dohodnina. Zelo verjetno Merkur med letom za malico plačuje manj, konec leta pa namesto nagrade poračuna malico in uveljavlja davčni odpustek. Od “navadne” nagrade bi morali namreč plačati davščine, kot se jih obračuna za regres.

Plačujemo več, kot bi morali.

Odgovor. V Merkurju so naša vprašanja, ali so res izvedli poračun malice in kako je malico mogoče izplačati v bonih, spregledali. Povedali so le, da redno izplačujejo vse obveznosti v skladu s kolektivno pogodbo, dodatno pa so zaposleni 4. decembra dobili v povprečju še od 300 do 450 evrov neto dodatnega izplačila, kar je več, kot so obveznosti po kolektivni pogodbi.

Durs: Opa, to je le izjema
Na Dursu so pojasnili, da je lahko tak poračun davčni odpustek le izjemoma. Prvič, nadomestilo v višini 6,12 evra mora biti določeno v kolektivni pogodbi, pogodbi o zaposlitvi ali z aktom delodajalca. In drugič, do časovnega zamika izplačila dela povračila stroškov za prehrano mora priti “zaradi utemeljenih poslovnih razlogov na strani delodajalca”, pravijo na Dursu. Utemeljen razlog pa je, so pojasnili, “objektivna nevarnost za solventnost delodajalca”. Da bi bil Merkur na pragu prisilne poravnave ali stečaja, ni znano. Če res ni bil, pa je ta poračun malice konec leta obdavčljiv prejemek delavca, še pojasnjujejo na Dursu.

Če bodo davčni inšpektorji pregledali ta izplačila in Merkur ne bo dokazal, da je imel težave s solventnostjo, se tako lahko zgodi, da bodo morali delavci za decembrsko nagrado v obliki poračuna malice naknadno plačati davke.

Še en kiks, boni za Merkur
Vsak delavec je za vsak dan navzočnosti na delu po naših informacijah dobil 1,8 evra poračuna. Če upoštevamo 20 delovnih dni na mesec in 25 dni dopusta, je to 390 evrov na delavca. To pa pomeni, da so “malico” delno dobili izplačano tudi v vrednostnih bonih za tehnično trgovino, ki ne prodaja sendvičev.

V računovodski hiši Unija menijo, da boni trgovine, ki ne prodaja prehrambnih izdelkov, ne morejo veljati kot povračilo stroškov prehrane med delom. Tudi na ministrstvu za delo menijo, da tako povračilo za prehrano ni ustrezno. Opozarjajo sicer, da povračilo ni nujno v denarju in da je zakonska pravica do prehrane izpolnjena tudi, kadar delodajalec delavcem zagotovi topel obrok v primerni kalorični vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.