Slovenija
18 ogledov

Kordež: Ne priznavam krivde

Prvi mož Merfina Bine Kordež je zatrdil, da je predlog za prisilno poravnavo bol Žurnal24 main
Začelo se je sojenje bivšemu vodstvu Merkurja zaradi ponarejanja ali uničenja poslovnih listin in oškodovanja podjetja. Kordež se ne čuti krivega.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu, bivši nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec ter članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu. Prav tako se obtožnica nanaša na koroško gradbeno podjetje Kograd Igem in njegovega direktorja Ota Brgleza.

Kordež je dejal, da krivde ne priznava. Kriva se ne čutita niti Jelovčan, niti Brglez. Bertoncljeva je dejala, da se o krivdi ne more izreči. "To bomo šteli kot, da krivde ne priznavate," ji je dejal sodnik.

Krašovčeva je sodnika vprašala, kaj pomeni, če prizna krivdo. Sodnik ji je pojasnil, da ji sodišče v tem primeru danes izreče kazen in je postopek zanjo končan. Krašovčeva je nato dejala, da jo je sodnik presenetil in da se danes ne more izreči o krivdi.

Če priznajo krivdo, nižja kazen

Tožilstvo ob začetku obravnave še ni želelo razkriti, kolikšno kazen bodo zahtevali za Kordeža.

Tožilec je v primeru priznanja krivde obtoženim sicer ponudil zmanjšanje kazni. Sicer pa bo kljub olajševalnim okoliščinam, da še niso bili kaznovani in se niso izgovarjali na zaroto, predlagal kazen, ki je blizu maksimalni zagroženi za očitano kaznivo dejanje, saj je šlo kar za deset milijonov evrov vredno oškodovanje.

Ob tem je sicer tožilec dodal, da del denarja ni šel v žepe obdolžencev, temveč so se okoristili tudi mnogi drugi.

Bodo zaslišali Čeferina?

Zagovorniki predlagajo zaslišanje Aleksandra Čeferina, ki naj bi svetoval Kordežu pri spornem poslu. Prav tako bi zaslišali še Klemna Šešoka. Zagovornica Janje Krašovec Darja Roblek pa je predlagala zaslišanje Mateja Lahovnika kot doktorja ekonomije in člana nekdanje vlade.

"Pri obrambi zaznavam tipičen obrambni refleks s tem, ko zahtevajo izvedenca ekonomsko-finančne stroke,“ je dodal tožilec Kozinc.

Vsi bi se pogovarjali

Kordež se je pripravljen sestati s tožilstvom. "To okolje na sodišču in okoli 20 novinarjev pa ni okolje, kjer bi se usklajevali. Sodnik, predlagam, da nam daste na voljo dva tedna, da se v miru sestanemo s tožilcem," je dejal Kordežev zagovornik Janez Hočevar.

S tem se strinja tudi Anka Kozamernik, odvetnica Marte Bertoncelj. "Od tega, ali se bomo pogajali ali ne, so odvisni dokazni predlog in izločitveni predlogi. Zato nam dajte čas," je pozvala Kozamernikova.

Vsi zagovorniki so namreč prepričani, da je bilo za zdaj premalo  časa za dogovarjanje. "Seveda se strinjam. Tu bi počakali le dva tedna, med tem ko bi sojenje lahko trajalo več mesecev," pa je je dejal tožilec Jože Kozina.

Kordežu grozi osem let za zapahi

Obtožbe naj bi bile povezane s preprodajo trgovskega centra na Primskovem, zaradi česar naj bi bil Merkur oškodovan za devet milijonov evrov, za kolikor naj bi se okoristilo tedanje vodstvo podjetja. Kordežu, ki mu je sodišče prav tako kot drugim obtoženim zamrznilo razpolaganje s premoženjem, grozi do osem let zapora.

V zvezi s spornimi posli po menedžerskem prevzemu Merkurja je Nacionalni preiskovani urad aprila lani podal kazensko ovadbo zoper deset fizičnih oseb ter osem pravnih oseb zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer treh kaznivih dejanj zlorabe položaja, dveh kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, enega kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril ter dveh kaznivih dejanj pranja denarja.

Predkazenski postopek še teče

Z omenjenim protipravnim ravnanjem naj bi bil Merkur od decembra 2008 do decembra 2009 oškodovan za več kot 32 milijonov evrov. Kriminalisti so nato kazensko ovadbo julija in avgusta lani še dopolnili, predkazenski postopek, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, pa še ni zaključen. V preiskavi je še več kaznivih dejanj zlorabe položaja in davčne zatajitve.

Komentarjev 1
  • Lavdan 11:32 21.maj 2012.

    Videti je, da bo za vse kriv advokat, ki mu je svetoval. Danes menager leta, jutri lopov. Brez kraje torej ne moreš biti menager leta. Izkazalo se bo, da je vse po zakonu in je vse skupaj samo zapravljanje družbenega denarja.