Slovenija
16 ogledov

Kordežu ni uspelo izločiti sodnika

sodišče Saša Despot
Sodni senat je na današnji obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu in njegovim sodelavcem zavnil zahtevo obrambe za izločitev predsednika sodnega senata Srečka Škrabca in dveh sodnic porotnic.

Zagovorniki so zahtevali tudi izločitev predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana, vendar je sodni senat vse njihove zahteve zavrnil kot neutemeljene. Tako se ne bo izločil iz postopka, na sodišču pa se nadaljuje zaslišanje prič.

Zagovornica obtožene Marte Bertoncelj, Anka Kozamernik, je sodni senat k izločitvi iz postopka pozvala, saj je po njenem mnenju podan resen dvom, da ta senat ne sodi nepristransko in so podani razlogi za njegovo izločitev. Sodni senat je namreč danes sklenil, da bo o zahtevi Kozamernikove po izločitvi dokazov odločil do konca glavne obravnave in ne danes.

Senat po besedah zagovornice tako ignorira zakon o kazenskih postopkih, zaradi česar se obtoženi Bertoncljevi odvzema pravica do pritožbe in poštenega sojenja v tej zadevi. "Vsekakor je bilo med obravnavami dovolj časa, da bi senat o tem odločil," je dodala.

Zahtevala je tudi Panjanovo izločitev, saj je ta po njenih besedah v preteklosti že zavrnil Škrabčevo izločitev, zato dvomi v kitičnost njegovega odločanja. Zahtevi so se pridružili tudi preostali zagovorniki, obravnava pa je bila prekinjena zaradi odločanja senata.

Obtožnica jih bremeni zlorabe položaja

Obtožnica Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj. Krašovčeva se je sicer danes prvič udeležila obravnave.

Pri preprodaji trgovskega centra Primskovo naj bi obtoženi sklenili za Merkur škodljiv posel, zaradi katerega je bilo podjetje odškodovano za več kot deset milijonov evrov. Ob tem pa naj bi obtoženi sebi in Merfinu pridobili protipravno premoženjsko korist.

Po pojasnilih tožilca Jožeta Kozine se je Merkur brezplačno odpovedal predkupni pravici v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem. Da bi protipraven posel skrili, so čez pol leta nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini deset milijonov evrov pa je ostala Merfinu, ki jo je razdelil lastnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.