Slovenija
15 ogledov

Kordežu odslej pišite na novi naslov

Bine Kordež Saša Despot
Nekdanji šef Merkurja iz Kranja, Bine Kordež, je sredi noči začel prestajati šest let in pet mesecev zaporne kazni.

V zapor na Dobu je prišel sam nekaj minut pred 2. uro, opisuje direktor zapora Jože Podržaj. Ljubljansko okrožno sodišče, ki ga je na tolikšno zaporno kazen obsodilo septembra lani zaradi oškodovanja podjetja za okoli deset milijonov evrov, je Kordežu poziv, kdaj naj pride v zapor, poslalo v začetku meseca.

Najprej je nastavil prst in odprl usta

Ko je Kordež ponoči prišel v zapor, so tamkajšnji pravosodni policisti najprej preverili njegove dokumente in se prepričali o njegovi istovetnosti, nato so ga fotografirali, mu odvzeli prstne odtise, bris ustne sluznice in zabeležili druge potrebne biometrične podatke. Dopoldne so v seznam obsojencev, ki bivajo pri njih na Dobu, dodali še Kordežev osebni opis in ga odpeljali na prvi zdravniški pregled.

En mesec ga bodo spoznavali

Kordeža pa so takoj ob prihodu v zapor tudi seznanili, kakšen hišni red velja pri njih. "Ob sprejemu v zavod je treba obsojenca seznaniti tudi z omejitvami pravic oziroma dolžnostmi, ki jih ima med prestajanjem kazni, z načinom uveljavljanja njegovih pravic in disciplinskimi kaznimi, ki se lahko izrečejo zoper njega, ter z ugodnostmi, ki jih je lahko deležen," namreč nalaga pristojni zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.

Od danes dalje bo Kordež sicer približno en mesec bival predvidoma sam v zaporniški celici, saj mora najprej prestati tako imenovano sprejemno obdobje v zaporu. "V sprejemnem obdobju se opravljajo vse aktivnosti in postopki, ki so potrebni za ustrezno vključitev obsojencev v življenje v zavodu in izdelavo osebnega načrta obsojenca, ki mora upoštevati tudi varnostne razloge. V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev," zapovedujejo pravila.

Dalje: na zaprti oddelek

Potem ko bodo v zaporu dovolj podrobno spoznali Kordeža, bodo prilagojeno njegovim navadam in osebnostnim/karakternim lastnostim določili še režim oziroma oddelek zapora, kjer bo Kordež živel naslednjih dobrih šest let. Del kazni bo vsaj v začetnem delu prestajanja kazni predvidoma zagotovo preživel na zaprtem oddelku, kjer si bo jetniško celico (tudi zaradi zasedenosti zapora in drugih pravil bivanja v zaporu) moral deliti s še drugimi obsojenci. Če bo Kordež zgledno prestajal kazni in vestno izpolnjeval vse dolžnosti, ki mu bodo določene že zdaj v osebnem načrtu prestajanja kazni po začetnem sprejemnem obdobju, pa bo lahko vodstvo zapora že kmalu zaprosil, naj ga premestijo na polodprti oddelek zapora. "Obsojenca, ki prestaja kazen zapora v zavodu ali njegovem oddelku s strožjim režimom, se med prestajanjem kazni zapora lahko premesti v zavod ali njegov oddelek s svobodnejšim režimom, če se oceni, da ne bo zlorabil takega režima," določa zakon.

Dobil bo novi naslov

Predvidoma že danes pa bo Kordež tudi uradno dobil novi naslov, saj mu bo dodeljeno začasno bivališče v zaporu na Dobu za čas prestajanja njegove kazni. Vodstvo zapora mora namreč pristojnim državnim organom takoj sporočiti, da Kordež odslej biva pri njih, da mu država potem dodeli začasni naslov, kjer bo naslednjih šest let in pet mesecev sprejemal pošto.

Komentarjev 4
  • mr.big 13:44 26.julij 2013.

    Le kaj na to reče Murgeljski pritklikavec, ki je Kordeža imel za 'zlatega managerja' !!!!??? Da ne govorim o drugih cvetkah iz Foruma21 (Tatjana Fink-Trimo Trebnje, Kordež, Bohorič,Mermal,Rigelnik,.....) ?!?!? Kdaj bodo še ostali na Dobu, ki so pokradli za 5 ...prikaži več milijard eur SLO premoženja !!!!

  • kapibara 13:26 26.julij 2013.

    Si v zmoti...odsedel bo samo EN DEL prisojene kazni-pogojni izpust-in bo hodu po pločniku,ti gledal v oči in užival v , tebi ukradenem premoženju( ni bila in NE BO zaplemba nakradenega prmoženja-ŽAL) -on bo odslužil predpisano mu kazen in bo ...prikaži več ČIST pred zakonom..- tako bi pa celo življenje bežal....NAJBOLJŠA -NAJBOLJ PLAČANA SLUŽBA NA SVET-ZA VEDNO..!!

  • dragec 09:35 26.julij 2013.

    BINE, TI SI RES FUKNJEN. SPIZDIL BI, NEZNANO KAM????