Slovenija
19 ogledov

Kordežu odvzeli prostost

korde%C5%BE preiskava
1/26
Žurnal24 main
S spornimi posli v Merkurju je bila ustvarjena gospodarska škoda za več deset milijonov evrov. Neuradno: Kordež bi lahko bil že jutri zjutraj na prostosti.
Kordežu dihali za ovratnik
Da so Kordeževi posli pod drobnogledom kriminalistov, smo pisali že konec oktobra. Kordeža naj bi sumili zlorabe položaja in pravic pri vodenju Merkurja.

"Proučujemo in preiskujemo sume storitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter tudi več kaznivih dejanj pranja denarja," je na današnji skupni novinarski konferenci Generalne policijske uprave (GPU) in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) glede preiskav v zvezi poskusom menedžerskega prevzema Merkurja s strani Bineta Kordeža povedal Robert Črepinko, pomočnik direktorja NPU. "Ocenjujemo, da je pri teh kaznivih dejanjih nastala premoženjska škoda v višini več deset milijonov." Preiskava, ki jo usmerja skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, je potekala dva meseca, začela pa se je kmalu po ustanovitvi NPU. V njej je sodelovalo 95 kriminalistov in policistov. 

Fotografije preiskave v Naklem, Celju in Ljubljani si oglejte v fotogaleriji na tej povezavi in v zavihku Galerija.

Prijeli so štiri osumljence, trije so še vedno pridržani. Nekdanjega predsednika uprave Merkurja so zaslišali na policijski postaji v Mostah. Med preostalimi zadržanimi naj bi bili Marta Bertoncelj, Janja Krašovec in Oto Brzglez iz podjetja SGP Kograd, ki je bil okoli 19. ure izpuščen na prostost.

Na vprašanje, ali bodo pridržane osebe privedene k preiskovalnemu sodniku in kdaj, so na GPU pojasnili, da bo o tem odločal pristojni državni tožilec. Neuradno smo izvedeli, da je bilo Kordežu odrejeno 48-urno pridržanje, ker se hišne preiskave še izvajajo. Nekdanji prvi mož Merkurja bo tako najpozneje čez dva dni na prostosti, po naših neuradnih podatkih pa naj bi bil izpuščen že jutri zjutraj.

Preiskovalci še v Naklem
Na območju Ljubljane, Kopra, Kranja, Celja in Slovenj Gradca so preiskovalci NPU ter kriminalisti in policisti GPU ter posameznih policijskih uprav danes izvedli več hišnih preiskav.

Pričakoval jih je že lani
"To ni nič nenavadnega, policija lahko pride kadar hoče," je dopoldan o preiskavi dejal Istenič in dodal: "Sem jih pa pričakoval že lani."

"Danes navsezgodaj zjutraj je NPU obiskal poslovni stavbi Merkurja v Naklem in Celju. Preiskujejo poslovanje v času nekdanjega vodstva družbe Merkur, d. d.," je sporočil tiskovni predstavnik Merkurja Rok Istenič in povedal, da so v Celju hitro zaključili, medtem ko v Naklem preiskovalci še sedaj pregledujejo različne dokumente. Od 28 hišnih preiskav so bile popoldan po besedah Črepinka v teku še štiri.

Uprava se je po besedah Isteniča najprej zjutraj sestala na triurnem sestanku in NPU zagotovila popolno sodelovanje. "Preiskovalcem so posredovali podatke o poslovanju družbe v času, ko je Merkur vodila uprava pod vodstvom Bineta Kordeža," je sporočil. "Raziskava je usmerjena v poslovne odločitve nekdanjega vodstva v zadnjih letih, zlasti v tiste, povezane s prevzemom družbe."

Predsednik SLS Radovan Žerjav je današnje policijske akcije označil za "policijski Big Brother“. Meni, da je ta "resničnostni šov“ namenjen le preusmerjanju pozornosti z razkritih dokumentov – ameriških depeš, ki trdijo, da je Pahor barantal za obisk srečanje z Obamo.

Žerjav dodaja, da bi se morali vsi ti primeri pripeljati do sodnega epiloga, "če si želi slovensko pravosodje povrniti zaupanje“.

Tudi na domačem naslovu
Preiskava je potekala tudi v poslovnih stavbah Merkurja v Naklem in Celju, a so stavbo tam policisti okoli 11. ure že zapustili. Po poročanju STA naj bi s sabo odnesli škatlo z dokumenti. Preiskovalci so se oglasili tudi na domačem naslovu Bineta Kordeža na Lancovem.

Po pisanju Financ naj bi se kriminalisti ukvarjali s poslovanjem Merkurja med letoma 2007 in 2009, iskali naj bi dokaze o tem, kako je Kordeževa ekipa črpala denar iz podjetja. Preiskava je danes potekala tudi na sedežu podjetja Taxgroup v Ljubljani.

Delavcem omejili gibanje
"Ob prihodu v službo nas je čakala policija in vsakega posebej popisala. Zdaj smo v jedilnici in čakamo kaj bo. Ne povedo nam ničesar in gibanje je omejeno. Kot v filmu,"
je dopoldan povedala ena od zaposlenih v poslovalnici v Naklem. 

"Po mojem mnenju so preiskave prišle prepozno. Neuradno se o načinu poslovanja uprave govori veliko, a tega ne morem komentirati. Pričakujem, da bo epilog teh preiskav dober za Merkur in njegove zaposlene, tudi nekdanje. Nekdanji zaposleni pa še vedno čakamo odgovor predsednika vlade, ministrov in poslancev na naše odprto pismo v zvezi z Merkurjem," je današnje hišne preiskave komentiral Maksimilijan Kalan, predstavnik nekdanjih zaposlenih v Merkurju in Mersteelu.

 

 

"Nič ne vem o dogajanju v Merkurju, saj sem na bolniški. Ljudje, zaposleni v skladišču, delajo normalno, v poslovni stavbi pa so zaposlene razdelili, del jih je odšlo v konferenčno dvorano, del pa v jedilnico. Ne verjamem, da bodo kriminalisti kaj našli, Kordež je gotovo s seboj vzel morebitne sporne dokumente," pa dvomi vodja Merkurjevega sindikata Mateja Tavčar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.