Slovenija
3600 ogledov

"Vse bom storil, kar je v moji moči, da boš odgovarjal za izrečene besede!"

Stetoskop Shutterstock
Na besede poslanca Levice Mihe Kordiša o zdravnikih zasebnikih se je odzval brat pokojnega Matevža Gorenška.

Besede poslanca Mihe Kordiša, ki je na seji Odbora za zdravsto, del zdravnikov zasebnikov označil za mazače so obsodili v Zdravniški zbornici Slovenije, zgroženi so tako v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov ter v strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Kordiš je na seji odbora dejal, da se "črtajo varovalke, ki zagotavljajo kakovost in varujejo pacienta tudi v primeru zasebnih izvajalcev, samo zato, da bo lahko vsak s. p. in čisto vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev".

Na poslančeve besede se je v odprtem pismu odzval tudi odvetnik Domen Gorenšek, brat nedavno preminulega zdravnika Matevža Gorenška, ki je poslancu "javno obljubljam, da bom storil vse, kar je v moji moči, da boš odgovarjal za izrečene besede. Pravno seveda"

ODPRTO PISMO NEKEMU POSLANCU Moj brat Matevž Gorenšek, se je dne 6.8.2020 v jutranjih urah nenadno zgrudil pred vrati...

Posted by zdravstvo.si on Thursday, October 15, 2020

"Moj brat Matevž Gorenšek, se je dne 6.8.2020 v jutranjih urah nenadno zgrudil pred vrati svoje sobe v zasebnem medicinskem centru MD Medicina d.o.o. Medtem so nadstropje nižje pričeli prihajati pacienti, naročeni na specialistični pregled. Ker mojega brata ni bilo, so ga zaposleni pričeli iskati. Našli so ga ležati nepremičnega na hodniku. Prepozno. Star 48 let je umrl za posledicami miokardnega infarkta in za seboj pustil žalujoče mamo, očeta, mladoletni hčerki dvojčici, ženo, brata in mnoge druge.

Dne 13.10.2020 sem od poslanca Državnega zbora Republike Slovenije izvedel, da je bil moj brat mazač in ne filantrop, altruist in izjemen kirurg ter človek, kar sem sam, njegovi bližnji, njegovi pacienti, prijatelji, znanci in ne malo tistih, ki so ga morda le bežno poznali, po mnenju poslanca, očitno ves čas zmotno menili," ja zapisal Domen Gorenšek. 

"Bil je namreč zdravnik zasebnik. Zgolj navedeno dejstvo pa je za poslanca z rdečo zvezdo na maski, podobo Tita na majici in verjetno brez enega samega delovnega dne pred vstopom v parlament, dovolj velik greh, da brez zadržka navrže to označbo, pri čemer se kot, po mojem mnenju »uporabni idiot«, v upravljanju tistih, ki so ga politično ustvarili, morda niti ne zaveda, da je s tem mojega pokojnega brata prikazal celo kot kriminalca," je še dodal.

Kot pojasnjuje odvetnik Gorenšek, je mazaštvo kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. O mazaštvu namreč govorimo, ko se z zdravljanjem ali opravljanjem zdravilske dejavnosti ukvarja nekdo, ki nima predpisane kvalifikacije, in ki s svojim početjem bolnika odvrne od pravočasnega iskanja zdravniške pomoči. 

"Moj brat je še kako imel vse potrebne kvalifikacije za opravljanje zdravniške funkcije, katero je opravljal z vso skrbnostjo, predanostjo ter požrtvovalno, vse do svojega zadnjega dne, ko je, pregorel od običajno šestnajst do osemnajst urnega delovnega dne, ki je poleg izvajanja kompliciranih operativnih posegov, obiskovanja pacientov tudi v nočnih urah, obsegal še neprestan boj z državnimi »mlini na veter«, mrtev obležal na hodniku, kot pozabljen od vseh. Ves čas si je prizadeval, da bi do operativnih posegov, takrat ko le te potrebujejo, lahko prišli tudi pacienti, ki si jih sicer niso sposobni še dodatno plačati.

Žal pa ugotavljam, da v tej državi morda nikoli ni bilo na prvem mestu zdravje ljudi, pač pa dobički izbrancev, ki na podlagi takšnega neurejenega sistema in s pomočjo nastavljenih »uporabnih idiotov« ter njihovega političnega zavajanja ljudi z »javnim zdravstvom« ter neprestano delitvijo na »javno« in »zasebno«, ta nevzdržen sistem, ki se že tako sesuva sam vase, umetno vzdržujejo. Proti takšnemu sistemu se je moj brat boril."

Odvetnik Gorenšek je napovedal, da bo ukrepal in pravico poiskal na sodišču. "V konkretnem postopku najverjetneje ne bo prišlo v poštev sklicevanje na poslansko imuniteto. Ves izkupiček, ki ga boš, seveda v primeru pravnomočno končanega postopka v korist mojih strank moral za izrečene besede plačati, pa bo namenjen za izvedbo nujnih operativnih posegov ljudi, ki si zaradi sistema, katerega vzdržujejo privilegirani posamezniki, ki so te politično ustvarili, le teh v razumnem roku ne morejo privoščiti, pa čeprav vsak mesec vplačujejo prispevke v zdravstveno blagajno in so torej že tako samoplačniki."

Gorenšek poslancu sporoča, da bo tako lahko pomagal konkretnim osebam, ki potrebujejo pomoč. "Upam, da premoreš toliko človečnosti, da boš na koncu, pa četudi po več letih sodnih postopkov, na to ponosen. Morda bo sicer po pravnomočnosti potrebna še izvršba, saj je ljudem ideologije, katero zagovarjaš, vedno lažje razpolagati s tujim denarjem kot z lastnim. In še, DA, prav imaš. Operativne posege, ki bodo plačani iz sklada, ki se bo morda imenoval po tebi, bodo izvedli zdravniki zasebniki."

dezurni@zurnal24.si

 
 
Komentarjev 23
 • Friderik1950 18:13 16.oktober 2020.

  Za mene Kordiš ni glih butl, ker nastopa suvereno. Pri njegovem nastopu si pa predstavljam, da je pravkar prišel z mitinga s Fidelom, vmes pa je srečal še Chea, s katerim je izmenjal nekaj besed o levici. O temi z ...prikaži večz dohtarji, ki jim očita preliv državnega denarja v žepe pa to: O tem so govorili že mnogi. Recimo Koštrun in Milojka, kjer so nekateri hoteli stisniti dohtarje, potem pa so ugotovili, da šlosarji, tehniki, zidarji, pravniki, pa ... pač ne morejo zmanjšati čakalnih vrst. Pa smo tam.

 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 14:01 16.oktober 2020.

  Folk!!!! @križarja in @preprosteža ni več med nami.Vsaj kaže na to.

 • Ender3 12:15 16.oktober 2020.

  Miha je povedal, kar misli, tako mislim tudi jaz, a se me ne sliši, ker nisem javna oseba v DZ. Če bi to izustil mandatar, bi mu morda celo ploskali, Kordiš pa je nepomemben, zato ga grajajo.