Slovenija
29 ogledov

Korez: V vojski ni kaosa

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Pozivanje Sindikata vojakov Slovenije k "okupaciji" obrambnega ministrstva je nelegitimno, saj omenjeni sindikat ne predstavlja večine pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, je sporočilo vodstvo Slovenske vojske.

"Po nam znanih informacijah je to manj kot 10 odstotkov, zato je sklicevanje na celotno Slovensko vojsko nelegitimno in neodgovorno ter škodi ugledu Slovenske vojske in vojaški profesiji. Poklic slovenskega vojaka opravljamo odgovorni in častni pripadnice in pripadniki in verjamemo, da se ob takšnem pozivu počutimo nelagodno.

Prepričani smo, da se shoda v večjem številu tudi ne bomo udeležili. V preteklih letih smo dokazali, da smo organizirana vojska, ki se razvija in posledično prilagaja razmeram v Sloveniji in svetu," je povedal predstavnik Slovenske vojske, višji vojaški uslužbenec Simon Korez.

Dodal je, da so v vojski v zadnjih letih naredili kakovostne premike k profesionalni vojski in da gre za procesno konsolidacijo, v kateri so bile izdelane nove formacije celotnega ustroja vojske.

"Menimo, da mora posameznik za opravljanje zahtevnih nalog pri obrambi domovine izpolnjevati visoke standarde tako na področju splošnih znanj kakor tudi specialistične usposobljenosti za opravljanje vojaškega poklica. Ravno slednje urejamo v zadnjih mesecih," je dejal Korez.

Ob tem ocenjuje, da bodo do konca tega leta zaključili glavnino opravil, ki so bila načrtovana – gre predvsem za usposabljanja za pridobitev znanj, s katerimi jim bodo priznane kompetence za opravljanje nalog in v zvezi s tem za ustrezno plačilo tudi na specialističnih dolžnostih.

Zavračajo "ulično" obliko dialoga

Korez še pravi, da so se člani sindikata po dopoldanskih službenih obveznostih popoldne oziroma v prostem času "za izražanje svojih zahtev očitno odločili za ulično obliko 'dialoga', ki ga v Slovenski vojski ne podpiramo in ga ocenjujemo kot skrajno neprimernega, še posebej v letošnjem novembru".

"Zagotavljam vam, da v Slovenski vojski ni kaosa, vodstvo pa ni ustvarilo razmer, ki bi primorale vojake k tako neobičajni obliki skupinskega protesta. V vojskah je jasen sistem vodenja in poveljevanja, ki ga tudi v Slovenski vojski v celoti in kakovostno izvajamo."

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 19:33 16.november 2011.

    V JLA so nam dopovedovali, da je SFR Jugoslavija "okružena BRIGAMA" (kratice za Bolgarijo, Romunijo, Italijo, Grčijo, Albanijo, Madžarsko in Avstrijo). Na koncu nas ni napadla nobena od sosednjih držav, ampak smo za te namene zlorabili kar lastne vojake. Podobno ...prikaži večno tudi Slovenijo ne bo napadel "MIHA" (štiri katoliške države Madžarska, Italija, Hrvaška ne Avstrija). Tudi iz Afganistana prej lahko pričakujemo ljudi iz čolnov kot vojake. Skratka potrebujemo humanitarne delavce in ne oboroženih sil. S takšno vizijo se je treba lotiti tudi reševanja socialne bombe v slovenski vojski.

  • sitoti 19:05 16.november 2011.

    Gospod Korez govori, kar mora govoriti, kljub temu pa ne more prikriti nepravilnosti ter nezadovoljstva vojske. Ministrstvu gre na roko zgolj neaktivnost in neizobraženost vojakov. V kolikor bi bili bolj pogumni in izobraženi, bi MORS prosil za milost, ne pa, ...prikaži več da se širokousti brez tehtne podlage.