Slovenija
30 ogledov

"Koristi? Gremo v stečaj"

Vilijem Orel Nataša Čepar
Podjetnik, ki naj bi se okoristil z nakupom zemljišč, toži državo za milijon evrov.

"Sodišče nam z odredbo že tri leta prepoveduje razpolaganje z našim premoženjem, zaradi česar imamo milijone in milijone evrov poslovne škode," je na včerajšnjem zaslišanju na koprskem okrožnem sodišču dejal Vilijem Orel. Gre za predstavnika podjetja Sermin'g in pričo v kazenskem postopku proti koprskemu županu Borisu Popoviču. Ta naj bi Orlovemu podjetju, ki je kupilo občinsko zemljišče na Serminu, omogočil za 4,5 milijona evrov protipravnih premoženjskih koristi.

Obtožnica proti županu

Tožilstvo Popoviču in soobtoženima očita, da je bil javni razpis za prodajo občinske parcele pisan na kožo Sermin'gu ter da jo je kupil pod tržno ceno. Popoviču naj bi pri kaznivem dejanju pomagala še direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič in sodni cenilec Rajko Srednik – ta je namreč izvedel za tožilstvo sporno cenitev zemljišča.

Čaka jih stečaj

Orel je ob strani sojenja povedal, da je zaradi začasne odredbe o prepovedi razpolaganja z zemljiščem na Serminu, vložil tožbo proti državi za milijon evrov, kolikor so imeli stroškov z obrestmi od najetega kredita. "Grozi nam stečaj, a ne zaradi tega, ker bi slabo gospodarili," je zatrdil. Na sodišču je še pojasnil, da se za gradbeni projekt na Serminu s koprsko občino pogovarjajo že dvajset let in da so imeli tudi stroške pri gradnji infrastrukture. To je bil tudi razlog, da so se zanimali za nakup zemljišč, pri čemer so del že imeli v lasti, del so od občine pridobili z menjavo, večino pa so kupili prek javnega razpisa. Ta je sicer vključeval določilo, da zemljišče lahko kupi le tisti, ki ima pravico do gradnje na celotnem območju, kar naj bi po sklepu iz obtožnice omejilo krog kandidatov na podjetje Sermin'g.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.