Slovenija
97 ogledov

Korošci v Ljubljani so svoje bančne račune prenesli v tujino

Klub Korošcev Žurnal24 main
"To je katastrofa, kar se dogaja, dve inšpektorici se že eno leto ukvarjata z izletom devetih ljudi. Mar v Sloveniji ni nobenih drugih problemov?" se sprašujejo člani društva, ki so zaradi nezaupanja v naše banke svoje bančne račune prenesli v Avstrijo.

"Najprej sem mislil, da se ljudje malo hecajo, saj to ne more biti normalno delovanje nekega uradnika. Vsak normalni uradnik bi šel pogledat spletno stran, kjer bi videl, da vsako leto najavimo izlet, pa tudi poročilo o njem. Včasih smo šli sami, včasih s Kompasom, nazadnje pač z agencijo iz Casablance," pripoveduje predsednik Kluba Korošcev v Ljubljani (KKL) Janko Arah, ki si bo, tako kot še devet drugih Korošcev, ki so po študiju ostali v prestolnici, zadnji klubski izlet v Maroko še kako zapomnil.

Arah | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Že leto dni jim zaradi osemdnevnega izleta, za katerega so vplačali po tisoč evrov, za vratom visi inšpekcija – v teh dneh sta jih obiskali kar dve tržni inšpektorici. Pa ne samo to, banka preko katere so vplačali izlet, je inšpektorici izročila vse podatke o njihovih prilivih in odlivih z računa.

Krivo je bilo povabilo na izlet

Krivo je vabilo na izlet svojim članom, ki ga je klub objavil na svoji spletni strani. Po anonimni prijavi je vabilo prišlo do inšpekcije, ki je ocenila, da se klub ukvarja s pridobitveno dejavnostjo, ki pa je društvo seveda nima registrirane, za povrh pa so po predvidevanju inšpekcije najeli turističnega vodnika brez licence. 

Inšpektorica je po tem, ko so se koncem maja 2014 vrnili z izleta, na pogovor povabila predsednika kluba Janka Araha, ki pa se na poziv ni želel odzvati, ker, kot pravi, ni vedel in razumel česa ga obtožujejo. Po njegovem si tržna inšpekcija lasti pristojnosti, ki jih nima.

Inšpekcija ne ve, kako deluje civilna družba

"Žalostno je, da tržna inšpekcija ne pozna delovanja civilne družbe," pojasnjuje Arah, ki meni, da je postopek, ki ga je inšpekcija sprožila na podlagi vpogleda na njihovo spletno stran, nezakonit:

"Klub je na spletni strani, tako kot vsako leto, svoje člane pozval naj se udeležijo izleta, inšpekcija pa pravi, da je šlo za pridobitveno dejavnost, za oglaševanje. Seveda je to nesmisel, mi nismo trgovina ali turistična agencija, smo društvo. Sicer pa tudi zakon od nas izrecno zahteva, da mora imeti društvo opredeljen način, prek katerega se pojavlja v javnosti. Mi po statutu društva svoje člane pač obveščamo preko spletne strani," pojasnjuje Arah. 

Poleg "oglaševanja" še vodnik

"Že sam sklenjen dogovor z organizatorjem bi jim lahko jasno povedal, da je šlo za letni izlet članov v Maroko," pravi Arah na to, da je inšpekcijo zmotil še vodnik. "Naš izlet je vodil pol Slovenec, pol Maročan, ki kot maroški državljan pač nima slovenske licence. Sicer je Kemal član našega društva, delal je prostovoljno in za to ni dobil nobenega plačila."

Bančne račune prenesli v tujino

Kakorkoli že, to pri "zadevi Maroko" - pozor, šlo je za izlet sedmih ljudi -  še ni vse, kajti vmes se je zgodila še agonija z banko, pri kateri je imel klub račun. Banka je inšpektorici izročila podatke o prilivih in odlivih z njihovih bančnih računov. Po vseh pritožbah, pisanjih, tako na Banko Slovenije kot v parlament, so na koncu člani društva svoje račune in račune svojih podjetih prenesli v tujino. 

"Vsem razen Sloveniji je kristalno jasno, da so procedure pri pridobivanju podatkov zelo jasne. Pridobiti je treba sodno odredbo. Banka je padla na izpitu, če bi banka delovala v skladu z zakonom o bančništvu, bi zavrnila zahtevo inšpekcije." 

Očitno v Sloveniji nimamo drugih težav

"To, kar se dogaja pri nas, je katastrofa. Svoje račune moramo prenašati drugam, ker našim bankam ne zaupamo več. S primerom se že leto dni ukvarjata dve inšpektorici in to z izletom sedmih ljudi. Mar v Sloveniji ni nobenih drugih problemov?" se je vprašal Arah, ki pričakuje, da bo inšpekcija vendarle odstopila od obravnave.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Ivan Medved 11:33 20.junij 2015.

    Ti ljudje so imeli črno na belem od kot jim denar, pa se dve inšpektorici ukvarjata, skoraj celo leto. Boljše bi bilo, da izvor denarja ne bi bil poznan, takrat se ne bi zgodilo nič.

  • Franjo Erman 21:22 19.junij 2015.

    drek od dreka

  • korisnik_15730 15:55 19.junij 2015.

    slovenska birokracija ne pozna meja