Slovenija
5 ogledov

Koroški Slovenci osupli in razočarani

Jörg Haider, kontroverzni avstrijski politik, je imel na bančnem računu v Liecht Žurnal24 main
Na Koroškem še vedno vlada osuplost po rezultatih nedeljskih volitev, predsednik edine slovenske stranke Enotne liste Vladimir Smrtnik pa je zaradi poraza na občinski ravni ponudil odstop.

Predsednik Enotne liste (EL) Smrtnik je nad izidom volitev razočaran in obžaluje, da je "deželni trend BZÖ" vplival tudi na občinske volitve. Čeprav v nekaterih občinah ugotavlja spodbudne rezultate, pa so za Smrtnika predvsem rezultati v nekaterih podjunskih občinah, kjer je EL tradicionalno močno zastopana, veliko razočaranje. Predsednik edine slovenske stranke na avstrijskem Koroškem za to prevzema vso politično odgovornost in napoveduje, da bo pristojnim organom EL ponudil svoj odstop. 


 

Koroški rezultati

Po začasnih končnih rezultatih deželnozborskih volitev je Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) dobilo 45,48 odstotka glasov, socialdemokrati (SPÖ) pa so z 28,59 odstotka glasov doživeli hud poraz. Ljudska stranka (ÖVP) je dobila 16,50 odstotka glasov, Zeleni pa so po začasnih rezultatih izpadli iz deželnega zbora.

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Matevž Grilc po prepričljivi zmagi desnice ugotavlja, da bodo koroški Slovenci morali ustanoviti skupno organizacijo za enotno nastopanje. Prav tako pričakuje "dosledno podporo Slovenije, po potrebi tudi pri internacionalizaciji koroških manjšinskih vprašanj".

Smrtnik ocenjuje, da bo potrebna temeljita reforma samostojne politike slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Volilni potencial med zavednimi koroškimi Slovenci je namreč vedno manjši, "za uspeh pa potrebujemo tudi tisti del volilnega telesa, ki ne voli zaradi klasičnih manjšinskih pravic, pač pa zaradi odprtosti naših list, zaradi kulturne raznolikosti ali zaradi sposobnih osebnosti," je prepričan predsednik EL.

Enotni listi je na nedeljskih občinskih volitvah uspelo pridobiti deleže tam, kjer so nagovorili tudi neslovenske volilce, trdi predsednik Skupnosti koroški Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik. Zato bo po njegovem treba "znotraj narodne skupnosti zelo radikalno premisliti manjšinsko politiko".

Nasprotuje pa temu, da bi se slovenska manjšina v naslednjih letih odrekla pogovorom z vodilnimi vladnimi predstavniki na avstrijskem Koroškem. Rezultat je treba sprejeti in se vseeno pogovarjati ne samo o dvojezični topografiji, temveč tudi o vseh drugih odprtih vprašanjih, ki so v pristojnosti deželne vlade, pravi Sadovnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.