Slovenija
20 ogledov

Korupcija – kraljica Balkana

korupcija Saša Despot
V balkanskih državah cveti korupcija. Najbolj koruptivna je Bosna in Hercegovina. Slovenija med 20 tistih, ki najslabše uresničujejo boj proti korupciji tujih javnih uslužbencev.

Na lanski lestvici organizacije Transparency International, ki meri koruptivnost v 180 državah sveta, je Slovenija lani zavzela 27. mesto, kar je glede na leto 2008 padec za eno mesto. Na lestvici od 1 do 10, kjer ena pomeni najvišjo vrednost indeksa korupcije, indeks Slovenije za lani znaša 6,5.

Korupcija na Balkanu cveti kot še nikoli. Zakoni "jemanja in dajanja pod roko" so sprejeti v vseh družbenih slojih. Na lestvici Mednarodne organizacije za boj proti korupciji Transparency International so balkanske države na dnu.

V Srbiji je lani petina državljanov prejemala podkupnino. V Bolgariji, članici Evropske unije, je po podatkih Centra za raziskovanje demokracije podkupnino prejemal vsak četrti državljan. Niti v šolah in univerzah ni korupcija nobena tujka. Vsak državljan Bosne in Hercegovine v povprečju med obiskom zdravnika plača 126 evrov "nagrade".

Raziskava omenjene mednarodne protikorupcijske organizacije je lani Bolgarijo, Makedonijo in Romunijo postavila na 71. mesto najbolj podkupljivih držav na svetu. Za primerjavo: Švica je na 5. mestu, Nemčija na 14., Avstrija na 16. Precej slabše je uvrščena Srbija, ki je na 83. mestu. Bosna in Hercegovina je na 99. poziciji in s tem daleč najbolj podkupljiva država v Evropi.

Slovenija spada med 20 držav, ki najslabše izvajajo konvencijo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju. Transparency International države deli na tiste, ki konvencijo izvajajo aktivno, tiste, ki jim je mogoče pripisati zmerno izvajanje, ter države, ki konvencijo izvajajo malo ali nič. Med slednje je lani spadala tudi Slovenija.

Riba smrdi pri glavi
"Politične elite so motor za korupcijo v Bosni in Hercegovini," pravi direktor Transparency Internationala v BiH Srđan Blagovčanin. "Tako imenovana mala korupcija na področjih, kot so zdravstvo, šolstvo, administracija in policija, se razrašča iz velikih prevar na vrhu." Državljani, ki vidijo, da velike ribe ostajajo nekaznovane, tudi svoje težave rešujejo na podoben način, s plačevanjem "drobiža", čeprav jim pogosto podkupnina pomeni precej več kot le to.

Sociologi iz balkanskih držav so napisali že več knjig, v katerih poskušajo pojasniti obstoječo korupcijo. Pri tem spominjajo na čase komunizma pa tudi aktualno revščino v nekaterih predelih. V nečem se vsi strinjajo: dokler se ne bo izboljšal položaj na političnem področju, ne obstaja nikakršna možnost, da se podkupovanje izkorenini iz vsakodnevnega življenja državljanov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.