Slovenija
220 ogledov

Korupcija v zdravstvu še vedno močno prisotna

TNT Anže Petkovšek
Mineva leto in pol od odmevne preiskave sistemske korupcije v zdravstvu, ko so kriminalisti med drugim v priporu pridržali več zaposlenih v slovenskih zdravstvenih ustanovah. Primer še ni prišel do sodišča, naše zdravstvo medtem še vedno žrtev te škodljive prakse.

19. december 2013. Že zjutraj kriminalisti potrkajo na 58 vrat večinoma zdravstvenih ustanov. Poteka obsežna in v javnosti izredno odmevna kriminalistična preiskava korupcije v zdravstvu. V pripor odide 11 ljudi, med njimi vodje oddelkov, dva kirurga, dve vodji lekarn in predstavniki dobaviteljev zdravstvene opreme. Osumljeni naj bi v zdravstveno-zavarovalnemu sistemu povzročili za 1.180.000 evrov škode.

Dan po preiskavi se zgodijo prve razrešitve osumljencev korupcije v zdravstvu, za osumljene zdravnike omenjajo celo odvzeme licenc. Čez nekaj tednov se na odmeven primer pozabi, javnost dobi drugo kost za glodanje.

Preiskovalci ovadili 15 osumljenih

Na naša vprašanja, na kateri točki je primer danes, torej poldrugo leto po odmevnih preiskavah, Drago Menegalija z Generalne policijske uprave odgovarja, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada septembra lani na specializirano tožilstvo podali kazenske ovadbe zoper 15 fizičnih oseb. “Utemeljeno so osumljene kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril,” pravi Menegalija in doda, da predkazenski postopek zaradi suma storitve drugih kaznivih dejanj, povezanih z oškodovanjem zdravstvenega sistema, še aktivno poteka.

Tožilska odločitev glede omenjenih ovadb še ni bila sprejeta. “Zadeva se nahaja v fazi predkazenskega postopka, v okviru katerega je bila zahtevana dopolnitev kazenske ovadbe . Zaradi interesa postopka vam več informacij ne moremo posredovati,” so skopi na tožilstvu.

slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Korupcija medtem uspeva naprej

Od odmevne preiskave naprej se v Sloveniji bistveno ni spremenilo popolnoma nič. V tej državi še vedno nismo sposobni analize, kakšen je sploh obseg te sistemske korupcije v zdravstvu,” poudari Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice Slovenije. Doda, da sicer nihče v resnici ne pozna realnih evrskih številk, ki jih korupcija prizadene našemu zdravstvenemu sistemu.

Omenjalo se je številko 500 milijonov evrov na leto, združenje zdravstvenih zavodov je v raziskavi, ki so jo opravili na našo pobudo, prišli do številke 50 milijonov. Nihče torej niti ne ve, o kakšnih številkah se pogovarjamo,” pravi Možina.

Prvi mož slovenske zdravniške zbornice doda, da so po preiskavah pritiskali na ministrstvo, na takratno premierko Alenko Bratušek, da še danes opozarjajo, da so nujno potrebne strukturne spremembe. “Ampak zgodi se nič. Nihče ne sprejme nobenega pametnega ukrepa.” Možina je sicer optimističen v smislu, da bi se vsi v zdravstvenih ustanovah morali zavedati, da bodo vse njihove nečednosti na račun javnega sistema sankcionirane.

Kazen: Odvzem licence?

Mi na vsak način odločno obsojamo vsakršno korupcijo, do nje imamo ničelno toleranco,” poudari. Med priprtimi sta bila tudi dva kirurga, pri katerih se je med možnimi sankcijami omenjalo tudi odvzem licence. “Pri nas se licence načeloma odvzema zaradi storitve strokovne napake. Je pa res, da lahko sodišče med kaznimi za zdravnika priporoči tudi odvzem licence.

Kakšne kazni bo deležna petnajsterica, osumljena oškodovanja slovenskega zdravstvenega sistema za dober milijon evrov, bo potrebno počakati še precej časa, saj se sodni postopek ni še niti začel, s pritožbami pa se lahko zavleče na kar lepo število let.

"Treba je počakati na sodni epilog. Medtem pa zavihati rokave in se lotiti strukturnih sprememb, saj naše zdravstvo zares utripa z rdečo lučjo,” sklene Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije.

Komentarjev 2
  • jakec1575 09:33 11.junij 2015.

    Se strinjam. Zaradi situacije in argumentov lahko UKC in drugi odstopijo od pogodb brez pogodbenih kazni. Vsekakor vredno preucitve. in vse razpise izvedejo na novo, tokrat pod budnim očesom pravih ljudi. Kar je šlo je šlo. tega ne bomo videli, ...prikaži več ker se je porabilo za luksuzno zivljenje. Lahko pa danes recemo ne in zacnemo od zacetka. Glede na zavljacevanje teh postopkov pa. Elite se med seboj poznajo. Slovenija je majhno selo. Vsak ščiti svoje znance in prijatelje dokler gre. Tu niti ne gre za politiko. Klientelizem in znastva. Nikoli izginuli problem majhnih plemenskih zdruzb. Ampak če bomo hoteli prosperiteto bomo morali postati macelni tudi v teh odnosih.

  • valerijakregar 08:11 11.junij 2015.

    le posrednike za medicinske pripomočke ki že 40 let in več , monopolno poslujejo z zdravstvenimi ustanovami, kot da imajo neomejeno "koncesijo", je potrebno prevetriti !!konkurenca proti njim nima šans !!!tu je leglo zla našega zdravstva !