Slovenija
30 ogledov

Korupcijska komisija prejela 2.186 prijav

Goran Klemenčič Anže Petkovšek
V prvih desetih mesecih letošnjega leta je Komisija za preprečevanje korupcije prejela 2.186 prijav, zaradi kršitev zakonodaje pa je zoper fizične in pravne osebe uvedla 86 prekrškovnih postopkov.

Komisija za preprečevanje korupcije je minuli teden v DZ posredovala poročilo o svojem delu za obdobje od 1. januarja lani do oktobra letos, vključno z oceno stanja na področju korupcije v Sloveniji.

Tokratno poročilo je sicer najobsežnejše doslej, navajajo na komisiji. Obsega namreč 250 strani in poleg običajnega poročila o delu komisije vključuje tudi oceno o stanju korupcije, opisuje dejavnike tveganj korupcije v državi po posameznih področjih in priporočila, kako izboljšati stanje. Poročilu je dodana tudi raziskava o kakovosti gospodarskega in poslovnega okolja v Sloveniji za letos v povezavi s sistemsko korupcijo.

Policiji 349 naznanil in ovadb

Kot izhaja iz poročila, je komisija v omenjenem obdobju prejela 2.186 prijav, od tega 1.237 v minulem letu in 949 v prvih desetih mesecih letos. Zaključenih zadev s področja suma korupcije na podlagi prijav, zahtev pristojnega organa ali na pobudo komisije je bilo lani 1.389, letos do oktobra pa 1.214.

Zoper fizične osebe, pravne osebe in odgovorne osebe pravnih oseb je komisija zaradi kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije uvedla 86 prekrškovnih postopkov, od katerih jih je 48 zaključenih.

Za analizirano obdobje je komisija objavila tudi 46 sistemskih načelnih mnenj, pojasnil, priporočil, ugotovitev in ocen korupcijskih tveganj v konkretnih primerih. Lani jih je sicer objavila le 13, letos do oktobra pa 33.

Z lastno dejavnostjo je komisija v 125 občinah identificirala kršitve prepovedi omejitev poslovanja s strani županov, podžupanov in občinskih svetnikov.

Policiji oziroma državnemu tožilstvu je komisija zaradi sumov kaznivih dejanj posredovala 349 naznanil in ovadb, od tega lani 237, letos pa 115. Drugim državnim organom, večinoma inšpekcijskim, med drugim pa tudi računskemu sodišču, davčni upravi, uradu za preprečevanje pranja denarja in informacijskemu pooblaščencu, pa je zaradi sumov kršitev pristojnosti komisija posredovala 632 pobud, od tega 327 lani in 305 letos.

Lobistov je bilo 1. oktobra registriranih 58, še izhaja iz poročila.

Komentarjev 3
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:50 22.januar 2013.

    davkarija bi po zdajšnji zakonodaji že lahko pobrala milijone ivan-janezovega brata rajka, pa seveda tudi mnogim drugim, ki ne znajo pojasniti od kje jim izvor premoženja na njihovih računih, ampak tega ne stori. Lahko bi pobrala njihov denar tudi z ...prikaži več raznih eksotičnih otočij. Vsak lahko sam ugiba zakaj tega ne stori, ampak tudi ta zgodba se bo enkrat končala, bolje prej, kot kasneje. Hočemo živeti v Sloveniji ne pa kleptoveniji.

  • Senior 11:43 06.november 2012.

    Tako bi res moralo biti in v državi ne bi bilo toliko kriminala. Pri nas ima vse v rokah kaplar in ne dovoli, da se lopovi kaznujejo. Ali je tudi on med njimi? Verjetno! Policija ne ukrepa, ker je on ...prikaži več kapo! Do kdaj bomo še trpeli in umirali pod škornjem barab in prevarantov?

  • allstarr111 09:01 06.november 2012.

    Take in podobne komisije bi jaz ukinil, in ustanovil novo katere člani bi bili preprosti kmečki ljudje in delavci, nič kvazi izobražencev, dal bi jim popolno neodvisnost in samostojnost pri odločanju, s tem da bi bila najmanša predpisana kazen 10 ...prikaži več let zapora, največja pa dosmrtna. Ta skupina bi bila v bistvu sodišče v malem, ampak kot včasih vojaško sodišče, kjer si samo vrata odprl in si imel 1 leto aresta v žepu. Prvo kar bi ta skupina naredila bi bilo da zamrzne vse premoženje vsakemu + njegovim sorodnikom. Šele potem bi sprožili vse ostale mehanizme, in ugotavljali tok denarja in ostalo. Ker tale naša sodišča efektivna samo pri kurjih tatovih, ostalo se pa vleče tok da že osumljeni pozabi za kaj se sploh gre.