Slovenija
6 ogledov

Koruptivna Zbornica fizioterapevtov

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije, Drago Kos. @ Zurnal24 Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila korupcijo v primeru Zbornice fizioterapevtov Slovenije.

Komisija v načelnem mnenju poudarja, da ravnanje odgovorne osebe civilnega združenja, ki v javnem interesu opravlja določene storitve in pri tem krši načelo enakopravnosti v korist privilegiranih subjektov, pomeni kršitev dolžnega ravnanja in omogočanje neupravičene koristi drugemu. To ustreza definiciji korupcije.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predčasno izdali pooblastilo
Komisija je prejela prijavo civilnega združenja, ki opozarja na sum korupcije pri izobraževalnih storitvah za pridobivanje licenčnih točk na njihovem strokovnem področju. Sodeč po prijavah, je odgovorna oseba panožne zbornice kršila dolžno ravnanje, ko je pred pridobitvijo javnega pooblastila, objavljenega v uradnem glasilu, zasebnemu podjetju izdala pooblastilo za organizacijo teh izobraževanj.

V uradu varuha človekovih pravic so potrdili, da gre v tem primeru za Zbornico fizioterapevtov Slovenije.

Pred časom je bilo sporno članstvo
Komisija je Zbornico fizioterapevtov Slovenije obravnavala že julija. Takrat je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ugotovila, da je ta zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke posameznikov. Fizioterapevti so bili namreč v registru zbornice navedeni kot njeni člani, a za to niso niti vedeli. Zbornico fizioterapevtov sicer vodi Friderika Kresal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.