Slovenija
47 ogledov

Koruzni kruh in petdeset varnostnikov

Dalajlama drugič prihaja v Slovenijo. Mariborčani bodo tako po papežu gostili še Žurnal24 main
Dalajlama. Varujejo ga kot predsednika. Kangler mu bo podaril mestni ključ. Posadil bo himalajsko brezo.

Maribor. “Država nam je ponudila roko pri varovanju visokega gosta. Državni Urad za varnost in zaščito ga bo varoval kot gostujočega predsednika države. Povsod, kamor bo odšel, bodo tudi protibombni pregledi prizorišč,” pravi Dejan Dinevski, predstavnik Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor, enega od petih organizatorjev obiska dalajlame v mestu ob Dravi.

Darila bodo pregledali
• 50 varnostnikov. Podjetje Varnost Maribor bo varovalo vsako prizorišče, ki ga bo obiskal dalajlama. Zaradi varnosti organizatorji sporočajo, da Nobelovemu nagrajencu za mir ne bo možno izročati nepregledanih daril. “Mogoče šopek rož ne bi bil problem, ampak kakšen paket pa ne pride v poštev,” razlaga Dinevski. • Himalajska breza. Dalajlama bo v torek v mestnem parku skupaj z županom in mariborskim rektorjem posadil himalajsko brezo, nato pa bo nagovoril dijake Prve gimnazije Maribor in imel še isti dan javno predavanje v Dvorani Tabor.

Strogo varovanje
Tibetanski duhovni voditelj namreč v ponedeljek zvečer prihaja v Maribor na neformalen obisk. Iz ljubljanskega letališča ga bo v hotel Habakuk pod Pohorjem pripeljala državna varnostna služba v protokolarnem avtomobilu, stroške varovanja pa bo pokrila država. “Gost prihaja s spremstvom desetih ljudi, od tega so trije varnostniki, drugi pa so njegovi pomočniki,” pojasnjuje Dinevski. Neuradno smo izvedeli, da bo dalajlama skupaj s spremstvom nastanjen v posebnem krilu nastanitvenega objekta in da posebnih želja ni imel. “Njegova svetost ni zahtevna, zaželela si je le domač mariborski kruh in zgodnji zajtrk. Tudi za svoje rituale ni zahtevala posebnega prostora,” dodaja naš sogovornik.

Priložnost za promocijo
Čeprav ne prenočuje v našem hotelu, je takšen obisk izjemna priložnost tudi za promocijo mariborskega turizma in hotelirjev. Pri nas za zdaj še ni povečanega povpraševanja po nočitvah med obiskom dalajlame, vendar pričakujemo goste v zadnjem trenutku,” razlaga Iris Kociper, direktorica Hotela Arena.

Jedel bo koruzni kruh
Župan Franc Kangler nam je zaupal, da bodo dalajlami štajerske kmečke ženske spekle poseben domač koruzni kruh: “Podarili mu bomo mestni ključ. Žal pa nam bo zmanjkalo časa, da bi ga popeljali po našem lepem Mariboru in okolici.” Dijaki Prve gimnazije bodo dalajlami podarili sliko dijakinje, ki je na platnu izrazila njegove misli. Največje darilo, ki ga bo prejel, pa bo denarni prispevek (med šest in osem tisoč evri) za izobraževalni projekt v Tibetu.

3 dni se bo dalajlama mudil v mestu ob Dravi.

Državnega vrha ne bo
Čeprav je bil povabljen v Maribor ves državni vrh, se bodo odzvali le nekateri; tako ne bo Boruta Pahorja, predsednika Danila Türka in Pavla Gantarja. “Menimo, da je njihova neudeležba sporočilo samo po sebi,” pravi Dinevski.

Z dalajlamo se bosta na posebnem sestanku srečala Janez Janša in Radovan Žerjav. Na preostalih dogodkih bodo navzoči tudi visoki predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti, nekateri tuji diplomati, veleposlanika Avstrije in Hrvaške ter vsi trije rektorji slovenskih univerz. Kot je znano, se politični vrh izogiba srečanju z dalajlamo zaradi nestrinjanja Kitajske. Mirjana Miše Šrajlehner, samostojna svetovalka za poslovno sodelovanje s Kitajsko, pravi: “Gosta, ki prinaša takšno sporočilo miru, bi bila vesela vsaka država ali mesto. Ker gotovo ne bo govoril o političnih temah, sem prepričana, da ne more biti nikakršnih posledic zaradi njegovega obiska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.