Slovenija
7 ogledov

Kos bo moral raportirati Mariniču

Parlamentarna protikorupcijska komisija je vpogledala v premoženje predsednika k Žurnal24 main
Kljub obstrukciji treh koalicijskih poslancev, je Mariniču parlamentarna komisija dala pooblastilo za uporabo vseh pravnih sredstev zoper Draga Kosa.

Branko Marinič, SDS, ki vodi komisijo DZ po Zakonu o preprečevanju korupcije lahko tako zdaj uporabi vsa pravna sredstva, da jim Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, posreduje seznam vseh prijav korupcije, ki jih je prijela.

To sicer določajo že pred časom sprejete spremembe, vendar Kos po Mariničevih besedah do zdaj ni posredoval vseh prijav. 

Na naslednjo sejo bodo povabili vse člane Kosove komisije, pogovorili, naj bi se, kaj so temeljni razlogi za oviranje nadzora s strani komisije DZ.

Komisija je opravila tudi vpogled v premoženje funkcionarjev Kosove komisije, pri čemer je ugotovila, da podatki za enega funkcionarja manjkajo, zato je komisijo zaprosila za dodatna pojasnila.

 

Obstrukcija treh koalicijskih poslancev

Trije koalicijski člani komisije DZ po Zakonu o preprečevanju korupcije Alojz Posedel iz Zaresa, Anton Kampuš, SD, in Franc Jurša iz DeSUS-a so so sejo komisije obstruirali.

Niso se strinjali s spremembami poslovnika, ki jih je predlagal predsednik parlamentarne komisije. Menijo, da je to v nasprotju z zakonom o preprečevanju korupcije in na sejah ne želijo sodelovati.

Redno obveščanje
Sprememba določa, da je Kosova komisija dolžna do 10. v mesecu pisno obvestiti državnozborsko komisijo o vseh vloženih prijavah sumov korupcije, ki so bili vloženi v zadnjem mesecu.

Seznam mora vključevati kratko navedbo osumljene korupcije, navedbo faze, v kateri je obravnavana posamična prijava suma korupcije, kot tudi odločitve, ki jih je ob tem sprejela Komisija za preprečevanje korupcije.

Seznam mora Kosova komisija posredovati vsem članom komisije, seja, na kateri se obravnava seznam, pa mora biti zaprta za javnost. Člani komisije DZ lahko predstavniku Komisije za preprečevanje korupcije, ki je vabljen na sejo, postavljajo vprašanja v zvezi s konkretno prijavo suma korupcije, lahko pa tudi sprejmejo sklep, s katerim predlagajo Komisiji za preprečevanje korupcije, da preveri odločitev, s katero je zavrnila obravnavo določene prijave.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Kos je omenjene člene sicer že pred časom poslal v presojo ustavnemu sodišču, vendar je to njegovo pobudo soglasno zavrnilo, ker je komisija državni organ, ki po mnenju ustavnih sodnikov za takšno presojo nima pravnega interesa.

Zato je Kos pred kratkim na ustavno sodišče vložil novo pobudo, tokrat kot fizična oseba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.