Slovenija
78 ogledov

Kos bo Piramide zamenjal za rešetke

Okrajno sodišče N. Č. Č.
Kršenje pravic delavcev. Srečko Kos, ki svojim delavcem ni plačeval prispevkov, bo moral za dve leti v zapor.

Dve leti zapora je sodnica Danijela Knez Molan prisodila Srečku Kosu zaradi kršenja temeljnih pravic 19 delavcev ter za goljufijo. Kos je v svojih družbah Piramida gradnje, ki je bila izbrisana iz registra, in kasneje v družbi SGP Piramida, za katero je stečaj že zaključen – obe sta se ukvarjali z gradbeništvom –,  zaposloval pretežno tujce. Plačo jim je izplačeval na roke, delno tudi na račun, prispevkov za socialno varstvo pa jim v glavnem ni plačeval. Delavci tega niso vedeli, in ko ga je eden povprašal o tem, jih je zavajal, saj je trdil, da so prispevki plačani. Delavci tudi niso dobili izplačanih vseh plač in regresov.

Zavestno kršenje

"Ni dvoma, da je šlo za zavestno odločitev, da delavcem plač, regresa in prispevkov ne plačuje in s tem rešuje svoje podjetje," je prepričana državna tožilka Andreja Haler. Njegove kršitve se nanašajo na daljše časovno obdobje, saj je v obeh podjetjih ponavljal isto prakso kršenja pravic delavcev in se je zaradi tega enkrat že znašel na sodišču, a je bil postopek zaradi pomanjkanja dokazov ustavljen.

Pri obsodbi v višini dveh let zapora je sodišče upoštevalo še Kosovo goljufijo, saj je od naročnika zahteval za štiri tisoč evrov avansa, skupaj z nabavljenim gradbenim materialom pa je bilo njegovo nedokončano delo ovrednoteno na tisoč evrov. Kosova zagovornica Petra Valentinčič je prepričana, da bi morali Kosa oprostiti.

Komentarjev 5
  • wingspan15 11:56 11.julij 2013.

    vsi, ki niso plačevali prispevkov, bi morali v zapor. Med njimi je bil SCT med prvimi, ki so se šli to svinjarijo.

  • KOJAK 11:51 11.julij 2013.

    Kdo bo plačal stroške sodbe, kdo bo delavcem povrnil stroške????

  • mph 11:36 11.julij 2013.

    Včasih še tega ne bi bilo, tako, da bi rekel, da se v zadnjih letih vseeno nekaj premika in ni več čisto nedotakljivih.